Iloczyn wielomianow
IceBerg: Iloczyn wielomianow w(x)= −3x
2 +6 i P(x)2x
3−6x
2+4 kest wielomianem stopnia.. (i dlaczego
tak a nie inaczej ?")
2 maj 06:15
Patronus:
W(x) * P(x) = −6x5 + 18x4 − 12 x2 + 12 x3 − 36 x2 + 24
To jest wielomian stopnia 5, bo to jest największa potęga x z niezerowym współczynnikiem
2 maj 07:08
IceBerg: ok spoko tylko ze w oglle nie rozumiem jak zostal przeksztalcony ten przyklad ..
3 maj 10:31
IceBerg: mozecie przyblizyc?
3 maj 11:00
Eta:
Bez wymnażania:
W(x) jest stopnia drugiego , P(x) jest stopnia trzeciego
to; W(x)*P(x) jest stopnia (2+3)= 5 , stopnia piątego
3 maj 11:25