matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Sis :
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji y=6x−2x
2
w przedziale < 4,6> oraz w przedziale <0,4>
2 maj 02:03
Patronus:
f(4) = 24 − 32 = −8 f(6) = 36 − 72 = −32 f(0) = 0
−6
3
argument wierzchołka x
w
=
=
∊ <0,4>
−4
2
3
f(
) = 9 − 4,5 = 4,5
2
Przedział <4,6> − największa wartość to −8, najmniejsza to −32 Przedział <0,4> − największa wartość to 4,5, najmniejsza to −8
2 maj 07:12