| 4x−6 | ||
∫ | ||
| x2 +2x+ 4 |
| dx | ||
prawie sobie poradziłem, tylko potrzebuję wyjaśnienia, dlaczego 10∫ | ≠ 10ln|x2 | |
| x2 +2x +4 |
| x+1 | ||
+ 2x+ 4 tylko 10arctg( | )/√3 (taki wynik podał mi wolfram) | |
| √3 |
| 1 | 1 | |||
1. (ln|x2+2x+4|)' = | *(2x+2) ≠ | |||
| x2+2x+4 | x2+2x+4 |
| (x+1)2 | ||
2. x2+2x+4 = (x+1)2+3 = 3*[ | + 1 ] = | |
| 3 |
| x+1 | ||
3*[ ( | )2+1 ] | |
| √3 |
| x+1 | ||
t = | ||
| √3 |
| dx | ||
dt = | ||
| √3 |
| √3 | dt | 1 | ||||
i masz | ∫ | = | arctg|t| = ............ | |||
| 3 | t2+1 | √3 |
dzięki za pomoc