układ równan graficznie
megi: witam. mam problem z tym zadankiem.
http://www.zadania.info/2833080 nie wiem dlaczego ten wykres ma tak wyglądać? no bo
niby jak robie na przedziałach to opuszczam wartośc bezwzgledna, wiec potem juz tylko rysuje
normalnie wykresy f. liniowych w tych przedziałach, no ale to głupota wychodzi.. totalnie nie
wiem co robie zle. im bliżej matury, tym głupsza się czuje... błagam przypomnijcie mi jak to
się robi
2 maj 00:45
Basia:
x2−6x=7+2y−y2
x2−6x + y2−2y = 7
(x−3)2−9+(y−1)2−1 = 7
(x−3)2+(y−1)2 = 17
czyli masz okrąg S(3,1) r=√17
|y−1|=x+2
x+2≥0
x≥ −2
1. y≥1
y−1 = x+2
y = x+3
x+3≥1
x≥ −2
rysujesz prostą y=x+3 ale tylko ten jej "kawałek" (półprostą) o początku w punkcie
A(−2;1) i "do góry" (bo rzędne mają być ≥1)
2. y<1
−y+1 = x+2
−y = x+1
y = −x −1
−x−1<1
−x < 2
x> −2
rysujesz prostą y= −x−3 ale tylko ten jej "kawałek" (półprostą bez początku ) o początku w
punkcie
A(−2;1) i "w dół" (bo rzędne mają być <1)
2 maj 07:39
Basia:
P.S. Tam zastosowano inną metodę, ale jak widać wynik jest ten sam
2 maj 07:41
megi: jeju porobiłam błedy w rachunkach i dlatego mi głupoty wychodziły.. Bardzo Ci dziękuję
2 maj 13:52