okrag wpisany w romb
jet: Oblicz pole rombu, jeżeli jedna z jego przekątnych ma długość 8, a promień okręgu wpisanego w
ten romb jest równy 2√3. Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

.
2 maj 00:03
2 maj 00:16
jet: Wielkie dzieki. Widzialem juz to tylko nie rozumiem dlaczego tam jest przyjety trojkat
rownoboczny

.
2 maj 00:18
Eta:
2r= h = 4
√3
| | 8√3 | |
w trójkącie równobocznym o boku długości 8 h= |
| = 4√3 |
| | 2 | |
zatem a= 8
2 maj 00:21
jet: dobra juz rozumiem dzieki ogromne


!
2 maj 00:24
Eta:
2 maj 00:25
pigor: np. tak : niech
x − długość połowy przekątnej rombu (
x>0) , to
(*)
Pr=
12*8*2x=
8x=? − szukane
pole, gdzie z tw. Pitagorasa i porównania
wzorów na pole trójkąta prostokątnego :
4x=2√3*√42+x2 ⇔ 2x=
√3√16+x2 ⇔ 4x
2=3(16+x
2) ⇔ x
2 =16*3 i x>0 ⇒
⇒
x=4√3 , to stąd i z (*)
Pr=8*4
√3=
32√3 − szukane
pole rombu .
2 maj 00:27