granice funkcji
Ekonomistka :): Nie potrafię zrobic tych przykładów
| | ln(ex+1) | |
1) lim x−> +inf |
| |
| | x | |
| | cos2 x | |
2) lim x−>π/2 |
| |
| | 1−sin x | |
| | x − sin | |
4) lim x−> +inf |
| |
| | x+sin x | |
| | X+cos x | |
5) lim x−> +inf |
| |
| | x | |
6) lim x−> +inf x {
√x2+1−x
1 maj 23:51
Ekonomistka: Nikt nie potrafi mi pomóc z nimi?
2 maj 11:02
Hary: 
pierwszy raz coś takiego na oczy widze
2 maj 11:30
Alkain: Hary zwykłe granice...
1) Nie wiem.
2)lim=2
3)lim=0
4) chyba lim=1
5) też chyba 1
6) nie wiem
7)Przypuszczam że lim=0
2 maj 11:41
Krzysiek: 1) skorzystaj z reguły de l'hospitala
| | sinx | |
4)tak 1, z tw. o trzech ciągach lub podzielić licznik i mianownik przez x , i |
| →0 |
| | x | |
(dla x→
∞)
5)jak 4
| | a2 −b2 | |
6)do tego nawiasu skorzystać ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
| | x | |
7)z tw. o trzech funkcjach i skorzystać z tego, że: |
| →1 (dla x→0) |
| | sinx | |
2 maj 11:45
Maslanek: 1) przy x→∞ ex+1 = ex.
Wtedy ln ex = x ln e = x
2) cos2x = 1− sin2x
i sprzężyć mianownik
4) sin x ∊<−1,1>
Więc lim = 1
5) podobnie
w 6) usunąć niewymierność z mianownika
Dla 3) i 7) nie mam pomyślu
2 maj 11:49
E.: Mógłby ktoś rozpisać ten pierwszy przykład? Dlaczego ln(ex+1) = ln(ex)?
2 maj 13:41
E.: 2) sprzężyć mianownik.. to znaczy, jak ma to wyglądać?
2 maj 13:47
Krzysiek: 1) skorzystaj z reguły de l'hospitala
2) 1−sin2 x =(1−sinx)(1+sinx)
2 maj 14:06
E.: 1) pierwsza pochodna
| |
| i nie wiem co teraz z tym zrobić.. |
| x2 | |
Korzystałam ze wzoru na pochodną ułamka.
2 maj 14:31
Krzysiek: źle liczysz pochodne...
pochodną licznika i mianownika liczysz osobno
2 maj 14:47
E.: To wsyztsko tłumaczy. Sądziłam że nie można liczyć oddzielnie.
Czyli zostaje najpierw e
x/e
x+1 i znów pochodna. Zostaje e
x/e
x czyli 1.
Dziękuję
2 maj 14:50
E.: w 6 wyszło wam 0?
2 maj 15:24
Krzysiek: 6) granica to 1/2
jak skorzystasz z tego wzoru to potem dzielisz licznik i mianownik przez x
2 maj 15:26
E.: A nie.. 1/2
2 maj 15:30
E.: Juz poprawiłam
2 maj 15:30