ciągi liczbowe
malaika: zad. 1) nieskończony ciąg liczbowy (a
s), w którym:
a
1= 2/3, a
2= 3/4, a
3= 4/5, a
4= 5/6
może być opisany wzorem:
zad. 2) dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny (a
n) o wyrazach dodatnich.
Wtedy:
a) a
5 + a
11 = a
8
b) a
2 + a
7 = a
5 + a
4
c) a
5 + a
8 = a
1 + a
11
d) a
5 + a
11 = 2a
7
przy czym kompletnie nie rozumiem treści drugiego zadania ^^
1 maj 23:18
Basia:
ad.2
a5 = a1+4r
a11 = a1+10r
a5+a11 = a1+4r + a1+10r = 2a1+14r = 2(a1+7r) = 2*a8 ≠ a8
tak samo sprawdzaj pozostałe możliwości
w (b) i (c) zrób tak:
L = a2+a7=......
P=a5+a4 = .....
wylicz i porównaj
ad.1
mianownik jest zawsze o 1 większy od licznika
pomyśl.............
1 maj 23:24
1 maj 23:29
malaika: czyli C ?
1 maj 23:36
picia: jesli piszesz o pierwszym zad to tak
1 maj 23:39
malaika: tak
1 maj 23:41