granice!
Mery: | | e2x−4+x2−5 | |
lim x−>2 |
| utknęłam  |
| | x3−8 | |
| | 2x | |
x−> inf e−x2*x2=H= |
| =ex2=0 To nie moje rozwiązanie. Może mi ktoś |
| | ex2*2x | |
wyjaśnić SKĄD wzieli 2x na dole?
1 maj 22:57
Krzysiek: 1) regula de l'hospitala
| | x2 | | 2x | |
2)e−x2 x2 = |
| =H= |
| =e−x2 →0 |
| | ex2 | | ex2 2x | |
(w mianowniku jest e
x2 −słabo widać... )
(e
x2 )' =e
x2 *(x
2 )'
1 maj 23:03
Basia:
ad.1
| | e2x−4+x2−5 | | 2*e2x−4+2x | |
limx→2 |
| =H limx→2 |
| = |
| | x3−8 | | 3x2 | |
| 2*e0+4 | | 2+4 | | 6 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3*4 | | 12 | | 12 | | 2 | |
ad.2
| | x2 | | 2x | |
e−x2*x2 = |
| →H |
| itd. |
| | ex2 | | ex2*2x | |
bo (e
x2)' = (e
x2)*(x
2)' = e
x2*2x
1 maj 23:11
Mery: Dziękuję!
1 maj 23:16
Mery: | | ex | |
A macie jakiś patent na rozwiązywanie granic z ex ? Np x−>+inf |
| Bo u góry ciągle |
| | x3 | |
zawzięcie zostaje e
x jesli posluze się de l'hospitalem..
1 maj 23:18
Grześ: no to zastosuj wielokrotnie de l'hospital
1 maj 23:21
Maslanek: x3 = e3 ln x
1 maj 23:21
Mery: | | ex | |
Stosuję 3 razy i zostaje mi |
| . Czyli mam uznać że to już wynik? inf/6 −> inf ? |
| | 6 | |
1 maj 23:23
Grześ: tak, dokładnie
1 maj 23:23
Mery: Maślanek, Według Twojej odpowiedzi zostaje mi ex−3*lnx Co z tym dalej zrobic?
1 maj 23:25
Maslanek: W sumie to nie wiem

Pozostało by dowieść, że x>>3 ln x
Inaczej, że x−3lnx →
∞
1 maj 23:27
Mery: hmm czyli lim od x−3lnx.
| | 3*ln x | | −3x2 | |
x*3 lnx = |
| =H= |
| =−3x −> inf |
| | | | x | |
1 maj 23:33
Mery: Dziękuję wszystkim za pomoc!
1 maj 23:53