wartość wyrażenia
malaika: wartość wyrażenia (sin15
0 − cos15
0)
2 + (cos15
0 + sin15
0)
2 jest równa:
a) 1
b) 2
c) 0
d) 4sin15
0 cos15
0
przy czym
0 to są stopnie
1 maj 22:53
Eta:
odp b) =2
1 maj 22:54
Basiek: 1−2sin15cos15+1+2sin15cos15= 2
B.
1 maj 22:54
malaika: Basiek: jesteś mistrzem matematyki?!
1 maj 22:55
Basiek: Hahaha, raczej wielkim loserem w tej dziedzinie.
1 maj 22:56
malaika: prawda jest taka, że nie wiem, skąd to wzięliście/wzięłyście?

wiem, że są tam wzory
skróconego mnożenia xD skąd to 1?
1 maj 22:57
Basiek: sin
2x+cos
2x=1 <− jedynka trygonometryczna
+ wzory skróconego mnożenia= odp. B
1 maj 22:58
malaika: i wszystko jasne

dziękuję!
1 maj 23:00