Granice!
Anit: | | √x2+5−3 | |
lim przy x−>2 |
| |
| | x−2 | |
lim x−>O+ x
x
1 maj 21:01
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
1)w liczniku skorzystaj ze wzoru: a−b = |
| |
| | a+b | |
2) skorzystaj z przekształcenia: a
b =e
blna
i następnie policz granicę wykładnika
1 maj 21:03
Anit: Dziękuję!

NIe znałąm pierwszego wzoru
1 maj 21:13
Anit: w 1 nadal wychodzi po zastosowaniu wzoru 0/0
1 maj 21:34
Maslanek: | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
| = |
| = 1 |
| (x−2)(x+2) | | (x−2)(x+2) | |
Tak?
1 maj 21:42
Anit: Aj machnęłam się
1 maj 21:46
Anit: Aj machnęłam się
1 maj 21:46
Krzysiek: | | √x2+5−3 | | x2−4 | | (x−2)(x+2) | |
1) |
| = |
| = |
| |
| | x−2 | | (x−2)(√x2 +5 +3) | | (x−2)(√x2 +5 +3) | |
| | x+2 | | 4 | |
= |
| → |
| (dla x→2) |
| | √x2 +5 +3 | | 6 | |
na pewno znasz ten wzór pod taką postacią: (a−b)(a+b)=a
2 −b
2
1 maj 21:47
Anit: Tak właśnie mi wyszło, dzięki Twojej podpowiedzi

Dziękuję
1 maj 22:51