Stres czy inny pies ?
Klaudia: Czy to stres maturalny?
Witam, uczyłam się do matury spory kawałek czasu i tak nagle z dnia na dzień uświadomiłam sobie
że nic nie umiem. Podczas rozwiązywania matur, mam głupie pomysły, nic mi nie wychodzi, tak
jakbym kompletnie ogłupiała. Wszyscy mi mówią że to stres, ale ja go tak nie czuje. Wydaje mi
się raczej ze juz moj mozg nie funkcjonuje prawidlowo, od tego słonca i od podejscia do zadan,
robie je z wielka "
niechęcią " . Jesli tez tak macie, lub wiecie co mi jest, pomozcie. Pozdrawia Klaudia
1 maj 16:12
blogther: niewiedza zdecydowanie

mam podobnie
1 maj 16:16
Klaudia: też tak mysle, zatem od jutra sie biore powaznie za powtarzanie calutkiem fizy
1 maj 16:17
blogther: zrelaksuj sie pograj w szachy albo cos
mi to pomaga albo obejrzy jakis filmik na JM
1 maj 16:19
1 maj 16:20
blogther: naj lepiej taka ktora najbardziej motywuje Cie do działania
1 maj 16:22
blogther: albo mozesz uczyc sie na nowo poprawnej pisowni i ortografi razem ze mna bo jak widac
ja musze
1 maj 16:23
Klaudia: bez kitu , próbne pisałam to z matmy 84% z fizy 78% i to bylo ponad miesiąc temu, przez ten
czas "zapierdalałam" jak głupia za przeproszeniem, tylko po to żeby sobie teraz uswiadomic ze
tak naprawdę nic nie umiem.. sraczki dostaje juz

/ kazdy mnie pociesza i mowi ze bedzie
dobrze, ale ja juz wiem jak bedzię skoro moj mozg juz nie funkcjonuje... DOBRA NUTA

dzięki bro
1 maj 16:23
blogther: tyle % z rozszerzenia tak?
1 maj 16:24
Klaudia: tak
1 maj 16:25
blogther: to ja juz bym sie nie uczył sioSTRO
1 maj 16:27
1 maj 16:27
Klaudia: i sobie teraz pomysl co ja musze czuc, kiedy otwieram sobie arkusz z zadaniami i nie mam wgl
pomysłu na rozwiązanie (tyczy sie fizyki)− a jesli mam to jak zwykle w kluczu maja inny
sposob, a jesli inny sposob to w moim przypadku inny wynik ... z matmy mam duzo pomysłow, ale
jak zwykle do niczego one nie prowadzą
1 maj 16:27
1 maj 16:30
blogther: widze
loko ze Ciebie to energia rozpiera
1 maj 16:30
blogther: zadna z tych propozycji nie wyzwala we mnie pozytywnych mysli
ale moze to ja jestem dziwny bo jest zajebista pogoda a ja siedze i sie ucze a koledzy sobie na
działce z kolezankami siedza
1 maj 16:32
1 maj 16:34
1 maj 16:37
blogther: no ta ostatnia mi sie podoba
1 maj 16:38
Klaudia: HAHAH LOKO wariat, ja juz nie moge w tym domu .. nie da sie uczyc w taka pogode
1 maj 16:40
1 maj 16:41
psik: xD. Mam tak samo. Z fizyki nawet się nie uczę xD. Wolę matmę. Rok temu była prooosta. Proszę o
taką i w tym
1 maj 17:05
psik: xD. Mam tak samo. Z fizyki nawet się nie uczę xD. Wolę matmę. Rok temu była prooosta. Proszę o
taką i w tym
1 maj 17:05
Klaudia: obczaj fize 2009 i matme 2009, jakby taką dali to jestem w niebie .. stwierdziłam ze jednak sie
nie ucze juz do weekendu i na dzisiaj zaplanowałam dać ostro w palnik .. chyba to tylko moze
mnie odstresowac .
1 maj 17:08
Artur: Czy z takimi wynikami dostanę się na Politechnike Warszawską ( Jeszcze trzeba się liczyć z tym
,że będzie za dużo kandydatów). Wyniki:
1)Mat rozsz. 50% ,
2) fizyka podst. 50%
3) Angielski rozsz. 60%
W przeliczeniu na punkty mam 90 pkt. Czy mam jakiś cień szansy ,żeby się dostać ?
1 maj 17:09
Święty: Zależy na co
1 maj 17:10
Artur: Na cokolwiek oprócz Poligrafii
1 maj 17:11
loko: tak
1 maj 17:11
1 maj 17:12
Artur: Tylko ja się boję ,że zabraknie miejsc dla mnie . Zawsze jestem pesymistą
1 maj 17:12
Klaudia: ja to sobie planuje isc na budownictwo, ale wiem ze musze zdac matme i fize na 165% i tutaj
pojawia sie problem
1 maj 17:13
Artur: Dobra to trzeba uporać się ze stresem , bo nie chcę w przyszłości kopać rowy.
1 maj 17:13
Artur: Na budownictwo to wszystko musi być powyżej 80%

, ja aż taki hardcorowy nie jestem ,
niestety.
1 maj 17:14
Jeruzalem: Dacie rade ja mature zdałem na 90%+, tylko że na studiach i tak sobie nie radze
1 maj 17:15
Basiek: A może napiszcie coś optymistycznego? Chętnie sobie poczytam

1 maj 17:16
Artur: Zdasz
1 maj 17:17
1 maj 17:18
Artur: Tak się zastanawiam , jaką się ma pracę po papiernictwie i poligrafii ? Jest to chyba kierunek
o najniższym progu punktowym.
1 maj 17:21
Stres: Nie ma się czym stresować

i tak ci się nie uda
1 maj 17:22
Artur: Dzięki , ja i tak jestem pesymistą

.
1 maj 17:24
inny pies: Ach widzicie jak licznik szybko odlicza czas do matury ? CZUJECIE TO ?
1 maj 17:25
Rowy kopię: Czy na maturę idzie się na galowo ? Bo mam jeszcze wyjściowy dres.
1 maj 17:26
Daniel: Długi majowy weekend czujesz to kurwa ? Bo ja nie .. nauka ktorej nie przyswajam w upał 35
o ..
btw tez chce isc na budownictwo i fiza to musi byc na 80% minimum i matma na 90% .. wierze ze
mi sie uda choc mam tak samo jak inni, czuje ze wszystko zapomniałem.. ale tez czuje ze jak
juz dostane arkusz to rozpier... go w trymiga . Powodzenia zycze wszystkim , dacie radę .
od siebie dodaje JESTEM MATURZYSTĄ !
http://www.youtube.com/watch?v=SfU1MQNQK5Y
1 maj 17:29
Stres: Pytanie do maturzystów (10pkt):
√x2 =
1 maj 17:45
Daniel: |x| ?
1 maj 17:45
Stres: Widzę że zdasz )
1 maj 17:51
Daniel: wiadomo , zdać zdam, bo każdy zdaje

d problem w tym na ile %% ... bedzie 90+ bede skakać na
uszach
1 maj 17:53
blogther: ja bede skakac jak bede miał 80+
o ile mi pozwola kosci <zeby>
1 maj 18:16
rumpek: 90% rozszerzenie z matmy

?
1 maj 18:17
loko: bede skakal przy 30
1 maj 18:19
rumpek: A ja nie wyśniłem sobie wyniku, będzie co będzie
1 maj 18:21
Jeruzalem: pytanie do maturzystów
√−4 = x ?

x ∊ C(ang)
1 maj 18:27
Daniel: nie moze byc liczba ujemna pod pierwiastkiem , sprzecznosc jak dla mnie
1 maj 18:31
Daniel: 100% mozna miec jak pytanka podejdą
1 maj 18:34
rumpek: O jakiej maturze piszesz? Matma podstawowa / rozszerzona?
1 maj 18:35
Daniel: rozsz
1 maj 18:37
rumpek: Taki ambitny ?

Ja nawet nie liczę na 100%.
1 maj 18:37
Krzysiek: Daniel, to nie jest sprzeczność, jeżeli x należy do zespolonych (C). Tyle, że to się uczy
dopiero na studiach...
1 maj 18:37
Daniel: aha , no to ja jeszcze tego nie wiem, mnie uczyli że to sprzecznosc
1 maj 18:39
Daniel: nawet na kalku error wyskoczyl
1 maj 18:40
Jeruzalem: Mnie uczyli że nie ma rozwiązać w zbiorze liczb rzeczywistych ale i tak jestem cienki z maty
1 maj 18:40
Jeruzalem: klakulator nie ma funkcji zapisu liczb urojonych dlatego w takich przypadkach zrobili error
1 maj 18:41
Krzysiek: Daniel, to słaby kalkulator masz

powinno wyskoczyć +/− 2i
1 maj 18:42
Jeruzalem: części urojonej*
1 maj 18:42
Daniel: rumpek ja to sobie wciskam ze zdam na 100% i się motywuje ze bede jednym z najlepszych w
Polsce

..
1 maj 18:42
Daniel: Casio naukowy
1 maj 18:42
kylo1303: No to
Danielu ambitnie

100% nie ma co liczyc bo nawet jak umiesz wszystkie zadania to
male potkniecie i juz ci leca procenty. Albo zrboisz cos inaczej niz w kluczu, albo nie dodasz
komentarza czy cos. Ja licze na okolo 90% (90<), czyli zakladam ze 1 zadania moge nie zrobic.
Ponizej 80% bedzie dla mnie mala porazka, no ale moze dowala bardzo trudna mature to wtedy nie
ma co narzekac na niski wynik.
1 maj 18:43
Daniel: niech sprobuja dać trudne, to wujek traci prace
1 maj 18:45
1 maj 18:47
rumpek: Tak to ta
1 maj 18:47
Daniel: tak to jest z poprzedniego własciwa
1 maj 18:48
kylo1303: Okej, dzieki. To teraz ide ją robic, chociaz widze ze niektore zadania juz robilem. Podobno
byla trudna, wiec sie na niej sprawdze czy bylaby dla mnie trudna czy nie. I moze jeszcze
jedno pytanie, jako ze pewnie wy juz robiliscie matury z poprzednich lat: ktora byla
najtrudniejsza (mowa w latach 2005 i w gore)? Bo wszsytkich pewnie nie zechcce mi sie robic
ale z 2−3 bym zrobil, i wolalbym jednak te trudniejsze. "Thanks from the mountain"
1 maj 18:50
rumpek: Najtrudniejsza ?

hmm chyba 2009, chociaż i tak łatwa

W 2005 i 2006 były proste, tylko tam
jeszcze pochodne i inne graty
1 maj 18:51
Daniel: jak chcesz, to moge ci podrzucic naprawde trudne matury, tylko one nie sa ukladane przez CKE
ani przez OPERON, to są moje tajne

.. mam ich okolo 30 (same rozszerzenie). Co do matur z
CKE wszystkie byly raczej łatwe, z tamtego roku taka srednia na jeza, 90% bym wycisnął, 2010
srednia tak samo, 2009 banał , 2007−2008 łatwe

. Takze zrob sobie 2010 i 2011 jak dla mnie
te warto
1 maj 18:54
rumpek: Daniel czyżby te trudne arkusze to OE czy zadania.info

? ;>
1 maj 18:55
Daniel: zadania info
1 maj 18:56
kylo1303: Tzn mozesz wyslac, jak powiedzialem ze 2−3 z checia zrobie, 30 to nie ma opcji zebym zdazyl
bo mam jeszcze sporo innych rzeczy do powtorki (4 przedmioty na rozszerzeniu + gowniany
polski). Moj mail to:
kylo1303@gmail.com
Jak wyslesz bedzie milo, jak nie to sie nie obraze xD
1 maj 18:56
rumpek: No to nie są tajne, wcale nie takie trudne
1 maj 18:57
Daniel: oj , tak je nazwałem tajne bo nie są za darmo

.. moim zdaniem najtrudniejsze jakie widziałem
na necie
1 maj 18:59
rumpek: To tak, trzymają poziom
1 maj 19:00
Daniel: te z CKE pisze sobie na 90% a te z zadania info juz słabiej .. nie przypadaja mi do gustu
1 maj 19:02
rumpek: CKE − schematy trzeba znać, zadania.info − ruszyć szarymi komórkami
1 maj 19:02
Daniel: 13mb juz się ładuje i zaraz bedziesz miał
1 maj 19:03
Daniel: i odrazu mowie kazdy z was moze zdac na 100% tylko zeby pytania podeszły
1 maj 19:04
rumpek: Żeby były ostrosłupy
1 maj 19:08
Daniel: ja tam wole graniastosłupy
1 maj 19:09
kylo1303: Tzn mozliwosci sa. Tu na forum sporo osob ma na to szanse. Ja zazwyczaj robie za szybko,
robiac w domu nie pisze zalozen, dziedzin (chyba ze to konieczne), jak mam przykladowe
rownanie: x2−2x−3=0 to nie bawie sie w delty ani rozklad tylko od razu pisze (x−3)(x+1). Jak
w domu zrobie tak 100 razy to obawiam sie ze na maturze tez tak zrobie. A za skrot myslowy
moga walnac punkty. To dalem tylko przyklad, ale kazdy ma jakis maly zly nawyk. Takze trzeba
uwazac.
1 maj 19:10
rumpek: Żeby nie było brył obrotowych

Bo na tym praktycznie nauczyciele w szkole się nie skupiają.
1 maj 19:10
Daniel: u mnie całkiem dobrze zostały omówione , kylo za to Ci nie obetną raczej punktow, jest to
bardzo dobra umiejetnosc , bo nie tracisz czasu na głupie obliczenia. Ja mam tylko taki
problem ze robie za szybko i zapominam gdzies minusa postawic, albo sie machne przy dodawaniu
malych liczb, badz przy odejmowaniu. na rekach sobie napisze zeby po zrobieniu zadania
przeczytac polecenie, bo przewaznie tak jest ze jak raz przeczytam to pozniej nowe zadania
wychodza bo wymyslam niestworzone rzeczy. Na probnej z operonu (podstawy) mialem podana
krawedz boczna, a ja przyjalem ze podstawy. tym samym stracilem 5pkt ..
1 maj 19:13
blogther: to do matury z maty jest jakis klucz odpowiedzi myslałem ze trzeba rozwiazac tak zeby było
poprawnie a bo komus sposob nie napasuje mysle ze nie mam znaczena jak kto rozwiaze byle by
poprawnie było
1 maj 19:14
kylo1303: Ja kiedys uwazalem ze np. zadania z kula wpisana/opisana sa trudne. A na dobra sprawe to
wystarczy wziac odpowiedni przekroj i leci jak w planimetrii. Stereometrii nie lubie, nie mam
tej przestrzennej wizji + robie gowniane rysunki.
I tak apropo, chcialoby ci sie rumpek znalezc jakies dowody geometryczne do rozwiazania?
Bo przydaloby mi sie potrenowac tego typu zadania.
1 maj 19:14
rumpek: Jak będzie co najmniej 3 osoby chętne na zestaw dowodów geometrycznych, to pewnie
1 maj 19:16
blogther: tego typu zadania sa najgorsze
1 maj 19:16
kylo1303: Tzn sposob moze byc dowolny, byleby poprawny. Ale tez maja jakies wytyczne, czasami jest
ze jak policzycz cos za duzo to masz nie miec punktow, albo jak zrobisz cos nie do konca w
dobry sposob to tez masz tyle a tyle.
1 maj 19:16
Daniel: Kylo maturki na mailu
1 maj 19:17
blogther: moge byc jedna z chetnych osob ale nie umiem za wiele z tego typu zadan
1 maj 19:17
awe: matury z zadania info idą mi całkiem nieźle, oby to odbiło się na bardzo dobrym wyniku matury z
cke

czy tylko ja olewam totalnie polski? zdaje dodatkowo trzy rozszerzenia+podstawę, więc
nie mam ochoty ani siły mierzyć się z lekturami, a na z pol koniec wycisnęłam piątkę(nie wiem
jakim cudem), więc wmawiam sobie, że będzie dobrze i 30parę % styknie
1 maj 19:17
kylo1303: To zaraz utworze temat xD
1 maj 19:17
kylo1303: Daniel Dzieki bardzo, doszlo i wszystko jest okej.
awe Mysle ze wiekszosc "mlodych matematykow" podchodzi do sprawy polskiego tak jak i ty−
aby zdac.
1 maj 19:22
Daniel: awe nie jestes sam, ja "sram" na polski

nic sie nie przygotowuję i mam nadzieje na 30%, jak
pisalem probne zawsze zdawałęm , mam nadzieje ze tym razem tez tak bedzie

. [N [ tez nie
umiem tych dowodow za dobrze, przydaloby sie pocwiczyc]]
1 maj 19:22
maturzysta: Przez maturą jest lajt, gorzej jak siadam na maturze do tych zadań, to głupieje...
1 maj 19:22
Daniel: spadam teraz pograć w gałe , wklejcie tutaj linka jak bedzie ten temacik z dowodami to
poczytam sobie .. dzieki wszystkim za pogaduche. Bywajcie
1 maj 19:24
Daniel: PRZeczytajcie "wesele" na mature z polaka. Mam taka babe co mnie uczy i co roku mowi do swoich
uczniow "zwróćcie uwage na ...tą lekture bo moze sie pojawic" przez ostatnie 3 lata babka
wszystko trafiala. Jezdzi na jakies tam spotkania z ludzmi ktorzy pracuja w CKE i taam mowia
co moze mniej wiecej byc , jak zmieniaja sie procedury i wgl. .. polecam przeczytajcie na 70%
bedzie .. nic nie tracicie
1 maj 19:32
kylo1303: No wesele juz przeczytalem (strzeszczenie oczywiscie). Jeden kolega pisze ze bedzie Potop bo
tak wrozka powiedziala xD tez warto przeczytac
1 maj 19:34
blogther: mam pytanie czesc wspolna
dla m∊<−3;+∞) i m∊(−∞;−3) u (0;+∞) i m∊(−∞;−3) u (0;3) to jest
m∊(0;3)?
1 maj 19:37
kylo1303: Tak. Najlatwiej odczytywac z osi.
1 maj 19:41
blogther: wiem ale nie chciało mi sie tutaj rysowac
1 maj 19:42
kylo1303: I slusznie, mi tez by sie nie chcialo tutaj rysowac. Natomiast w zeszycie to juz powinienes,
trudniej o pomylke wtedy.
1 maj 19:46
blogther: no w zeszycie to mam ale i tak jakos nie byłem pewien
1 maj 19:49
rumpek: Potopu, Tanga, Lalki nie będzie

Były te lektury na poprawce i czerwcowych maturach
1 maj 20:16
asdf: Jak masz problemy z rozwiązywaniem i żygać Ci się chce jak widzisz zadanie to czyste
przemęczenie

Daj sobie spokój na 2−3 dni, wiesz jak fajnie się liczy później?

Ja tak zrobiłem i nie
żałuję

Na 3 dni przed maturą nic praktycznie nie zdziałasz, jedynie odpoczynek pomoże
1 maj 20:30
Stres: Czy ktoś mnie wzywał?
1 maj 20:50
Daniel: asdf ja mam takie problemy i juz od 2 dni nic nie robie , powiem Ci ze to działa , chociaz
jeszcze nie przysiadlem do zadan
2 maj 10:06