Pochodne...
Maslanek: Wykazać, że styczna do hiperboli równoosiowej xy=C ogranicza z osiami współrzędnych trójkąt o
stałym polu.
Jak wykazać?
1 maj 15:53
Andrzej: styczna jest prostą o równaniu kierunkowym y = ax+b
Rozważmy styczną w punkcie x
s
współczynnik kierunkowy a to wartość pochodnej w punkcie x
s
pochodną właśnie wyliczyłeś
| | C | |
więc styczna ma równanie y = − |
| x+b |
| | xs2 | |
| | C | |
znajdź współczynnik b, wiedząc, że styczna przechodzi przez punkt (xs, |
| ) |
| | xs | |
teraz do pola trójkąta: jest prostokątny
styczna przecina osie w punktach (0,b) i (x
0,0)
| | b | |
x0 jest miejscem zerowym funkcji, której wykresem jest nasza styczna (x0 = − |
| ) |
| | 2a | |
| | 1 | |
zatem pole trójkąta jest równe |
| |x0|*|b| |
| | 2 | |
powinno wyjść Ci pole równe 2C
1 maj 16:35
Maslanek:
| | C | | c | |
Wyszło mi tak: ystycz = − |
| x + 2 |
| |
| | x2 | | xs | |
Domyślam się, że x
0 powinno wyjść 2x
s. Tylko skąd?
1 maj 22:05
Maslanek: Hop do góry!
2 maj 12:08
Maslanek: Hop?
2 maj 15:28
Andrzej: | | b | |
oj bo się "przejęzyczyłem", przepraszam, oczywiście że x0 = − |
| |
| | a | |
ale dalej co napisałem to tak ma być
2 maj 18:03
Maslanek: To jeszcze mi powiedz proszę, gdzie popełniam błąd rachunkowy albo logiczny

Bo dalej dla mnie P=C/2.
2 maj 20:08
Andrzej: mi wyszło x0 = 2xs, sprawdź to miejsce
2 maj 22:01
Maslanek: Liczę tak.
| | C | | C | |
(x0, 0) ∊ ystycz ⇒ 0=− |
| + 2 |
| |
| | x0 | | xs | |
Tak mam...
2 maj 22:06
pigor: ...

no to jeszcze ja , np. tak :
| | C | | C | |
niech punkt styczności S=(xs,ys)=(xs, |
| ) i C>0 , to f'{xs)=− |
| , a wtedy |
| | xs | | xs2 | |
| | C | | C | |
równanie stycznej : y− |
| =− |
| (x−xs) / *xs2 ⇔ |
| | xs | | xs2 | |
⇔ x
s2y−Cx
s=−Cx+Cx
s ⇔ Cx+y
s2y=2Cx
s / : 2Cx
s ⇔
| | x | | y | |
⇔ |
| + |
| = 1 − równanie odcinkowe stycznej , zatem |
| | 2xs | | | |
| | 1 | | 2C | |
PΔ= |
| * 2xs * |
| = 2C= const. c.n.w. . ...  |
| | 2 | | xs | |
2 maj 23:01
Eta:

dla
pigor
2 maj 23:06
Andrzej: do Maslanka:
na samym początku... skróciłeś parametr x
s ze zmienną x, a to przecież nie to samo
| | C | | 2C | |
powinno być y = − |
| x + |
| |
| | xs2 | | xs | |
| | C | | 2C | |
i dalej 0 = − |
| x0 + |
| , |
| | xs2 | | xs | |
stąd x
0 =...
2 maj 23:13
Maslanek: Dobra...
Czyli błąd polegał na tym, że wg mnie y
stycz = −C/x + b. Podczas gdy:
| | C | |
ystycz = − |
| * x + b. |
| | xs2 | |
Wtedy x
0 = 2x
s.
I wszystko pięknie świeci

Dziękuję
2 maj 23:14