trudne
miśka: nigdy tego nie umiałam, może ktoś napisać jak co zrobić krok po kroku w tym zadaniu, nie chce
aby ktoś liczył za mnie ....
| | 1 | |
Dwa boki równoległoboku zwierają się w prostych o równaniach AB: = |
| x−2 , AD: y=2x−5 . |
| | 2 | |
Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S = (5;2). Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego
równoległoboku.
o co chodzi ...
1 maj 14:57
psik: no więc hmm, co masz wyliczyć? Współrzędne punktu B?. Najlepiej narysuj sobie równoległobok
| | 1 | |
oznacz jego wierzchołki A,B,C,D. Skoro bok AB zawiera się w prostej y = |
| x−2 to |
| | 2 | |
przechodzi on przez punkty A i B, to logiczne. Teraz mając prostą możesz przedstawić ich
| | 1 | |
współrzędne za pomocą jednej zmiennej. To bardzo ważne! Zauważ że A(x, |
| x−2} oraz tak |
| | 2 | |
| | 1 | |
samo punkt B(x, |
| x−2). Zniknęła ci jedna zmienna − y. Za y podstawiłem odpowiednio wzór |
| | 2 | |
funkcji.
Skoro masz podany środek symetrii to wykorzystaj go jakoś. Widzisz może jakąś zależność? Wydaje
mi się że przekątna przechodzi przez środek symetrii. Sprawdź.
1 maj 15:01
psik: Ach warto też zauważyć że przez punkt A przechodzi jeszcze druga funkcja! Mając tę wiedzę
możesz wyliczyć x i y punktu A!(układ równań)
1 maj 15:02
psik: Rób sobie taki schemat przy zadaniach, ogólnikowy czyli jak dojdziesz do rozwiązania. Właściwie
to zadanie można zrobić na pare sposobów.
1 maj 15:06
miśka: no dzięki spróbuję policzyć wieczorkiem się odezwę
1 maj 15:14
psik: Ja bym policzył punkt A, później z wektorów że AS→ = SC→ znalazł punkt C. Ale szczerze
mówiąc nie wiem co potem. Wyliczyć prostą AC?
1 maj 15:33
psik: Ach,okej już wiem. Mając punkt C możesz wyliczyć prostą BC. Pomimo że masz tylko 1 punkt to
masz jeszcze taką wiedzę że BC jest równoległa do AD, bo to przecież równoległobok, ma dwie
pary boków równoległych. y=ax+b, znajdziesz a z tego że BC || AD potem podstawisz (x,y) punktu
C i masz prostą BC. punkt przecięcia prostej BC i prostej AB da ci twój punkt B ( kolejny
układ równań). Taki będzie schemat. Powodzenia
1 maj 15:37
2 maj 09:43
miśka: może ktoś to rozwiązać
2 maj 17:36
miśka: może
2 maj 17:36
miśka: pokaże ktoś to jak to zrobić
2 maj 21:17
krystek:

Układ równań pozwoli wyznaczyć współrzędne punktu A i następnie wyznaczysz C.
2 maj 21:26
Mila: Narysuj proste w układzie współrzędnych i zaznacz punkt S.
Punkt przecięcia prostych:
| | 1 | |
AD: y=2x−5 .⇔ |
| x−2 =2x−5 |
| | 2 | |
x=2
y=−1
A=(2,−1)
S jest środkiem symetrii równoległoboku, jest też środkiem AC
C=(8,5)
prosta CD jest równoległa do AB:
b=1
| | 1 | |
y= |
| x+1 znajdź punkt przecięcia tej prostej z prostą AD i to będzie punkt D |
| | 2 | |
dalej dokończ.
2 maj 22:19
Mila: Podobnie wyznaczysz B, nie zauważyłam, że tylko o punkt B chodzi.
2 maj 22:30