Heeeelp. Trygonometria
psik: Ponawiam pytanie:
Udowodnić tożsamości trygonometryczne:
| cos(x−y) − sin(x−y) | | cos(x+y) − sin(x+y) | |
| = |
| |
| cosy+siny | | cosy−siny | |
oraz cos2(x+y) − cos2(x−y) = −sin2xsin2y
Tutaj ewidentnie widać wzory ale jak to rozpisywałem to coś mi nie wyszło. Mam tyle zapisane że
nie wiem gdzie błąd, pomoże ktoś?
1 maj 14:56
psik: Pomoże ktoś

xD
1 maj 15:19
psik: Bo ja tu umieram już z niewiedzy.
1 maj 15:19
Mila: Nie szalej mała... zaraz zrobię.
1 maj 15:21
Mila: Po 20, goście przybyli.
1 maj 15:37
psik: xD. Dobrze już nie szaleję. I właściwie jestem dużY

. Poczekam
1 maj 15:42
psik: Proszę kogoś jeszcze może o pomoc.
1 maj 18:12
Eta:
Sprawdź czy dobrze podałaś te równości,bo już widzę,że:
w 2/ powinno być po prawej stronie −2sin2xsin2y
W 1/ też sprawdź każdy znak ( to ważne)
1 maj 19:41
Eta:
zad2/ skorzystaj ze wzoru na różnicę cosinusów
| | α+β | | α−β | |
cosα−cosβ= −2 sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2(x+y)+2(x−y) | | 2(x+y)−2(x−y) | |
L= −2 sin |
| *sin |
| = ........... = −2sin2x*sin2y |
| | 2 | | 2 | |
L=P
1 maj 19:45
psik: Ale takiego wzoru nie ma w kartach :<. Sprawdziłem też i w drugim powinno być :
cos2(x+y) − cos2(x−y) = −sin2xsin2y
1 maj 22:09
Mila: 2)wzory:
| | x+y | | x−y | |
cosx+cosy=2* cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x−y | |
cosx−cosy=−2* sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin2x=2sinx*cosx
L=cos
2(x+y) − cos
2(x−y)=[cos(x+y) − cos(x−y)]*[cos(x+y) + cos(x−y)]=
| | x+y+x−y | | x+y−x+y | | x+y+x−y | | x+y−x+y | |
−2*sin |
| *sin |
| *cos |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−2=2*sinx*siny*2*cosx*cosy=−sin2xcos2y
L=P
1) Natomiast w I coś mi się nie zgadza, a ponieważ nie miałam zbyt dużo czasu, to pomyślę
jutro.
Służę pomocą odnośnie II, jeśli coś niejasne.
1 maj 22:31
Eta:
@Mila ... duchem jesteś?
Ja widzę ,że tam jest cos2(x+y) a nie cos2(x+y)
Pytałam, czy wszystko poprawnie napisane w treści zadania
1 maj 23:00
Mila: Witaj Eto!
Tak mi się wydawało,że tam powinny być "kwadraty".
To pierwsze, to chyba nie jest tożsamość, miałam gości dość długo, ale jutro coś
policzę,pewnie tam jest jakiś podstęp, bo mi nie wyszło prostą metodą.Dla 600 i 300 nie było
równości, ale może pomyliłam się. Upał mnie męczy.
1 maj 23:19
Mila: 1)
cosy≠siny i cosy≠−siny
| | sinx*(siny−cosy) | |
L=cosx + |
| |
| | cosy+siny | |
| | sinx*(siny+cosy) | | sinx*(siny+cosy) | |
P= cosx− |
| =cosx+ |
| |
| | cosy−siny | | siny−cosy | |
1 maj 23:47