wiola: POMOCY

przekroj osiowy stozka jest trojkatem prostokatnym rownoramiennym o
przeciwprostokatnej dlugosci 12cm.oblicz V i Pb stozka
17 maj 12:34
MnQ: czyli kroisz stożek od gory do dolu i masz trojkat prostokatny. obliczasz z pitagorasa
tworzaca
l2 +l2 = 122
l = 6√2
dzielisz ten trojkat na pol, tak zeby tworzaca byla przeciwprostokatna, obliczasz
wysokosc, trzeci bok to promien czyli 12/2
H2+ r2 = l2
podstawiasz l i r, i wychodzi ze h = 6
teraz tylko
Pb = π r l
V = 1/3 π r2 h
wszystko
17 maj 17:17