Wyznacz reszte z dzielenia
ukaszek: Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=2x
4+4x
3+ax
2+bx+2 przez dwumian (x−1) wiedzac, ze
funkcja f(x)=ax
2+bx+2 najwieksza wartosc przyjmuje dla x=3 i wartosc ta jest rowna 11.
Robie tak:
f(x)=ax
2+bx+2
f(3)=11
f(3)=3
2a+3c+2=9a+3b+2
9a+3b+2=11
9a+3b=9
| | b | | Δ | | b | |
wierzcholek (− |
| ; − |
| ) ⇒ 3=− |
| ⇒ b=−6a |
| | 2a | | 4a | | 2a | |
9a+3(−6a)=9
a=−3 ⇒ b=18
W(x)=2x
4+4x
3−3x
2+18x+2
Na koniec dziele W(x) dziele przez (x−1) i reszta wychodzi 23 a w odpowiedziach jest 13