Ułóż i rozwiąż równanie.
maro: Ojciec polecił synowi rozwiazać 17 zadań i powiedział, że za każde poprawnie rozwiązane
zadanie da mu 3zł, a za każde błędnie rozwiazane zabierze mu 4zł. Ile zadań syn
rozwiązał poprawnie, jeśli od ojca otrzymał 2zł?
22 kwi 16:10
ksalk:
x − liczba zadan poprawnie zrobionych
y − liczba zadan błędnie zrobionych
x + y = 17
3x − 4y = 2
Rozwiaz ten uklad rownan
22 kwi 16:37
kasiaa: x + y = 17 / *(−3)
3x − 4y = 2
−3x − 3y = −51
3x − 4y = 2
−7y = −49
y = 7
x + 7 = 17
y = 7
x = 10
y = 7
22 kwi 16:41