Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
Agruszka: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 12. Promień okręgu opisanego NA tym
trójkącie jest równy: ................... ? Proszę o pomoc, przygotowuję się do matury i to
zadanko mnie zatrzymało. Niby proste, ale nie pamiętam, jak to się robiło. Z góry dziękuję za
pomoc i pozdrawiam
30 kwi 23:31
Eta:
c
2= 25+144 ⇒ c=....
R=....
30 kwi 23:32
Agruszka: oj dziękuję bardzo!
30 kwi 23:35
Eta:
30 kwi 23:48
katrin:
2 maj 15:33
katrin: dany jest trojkąt prostokatny o przyprostokątnych 5 i 12 .promien okregu opisanego na tym
trojkacie jest rowny: A5, B8,5 C6,5 D12
2 maj 15:36
katrin: prosze o pomoc
2 maj 15:36
krystek: długośc przeciwprostokątnej jest równa 2R⇒odp, C
2 maj 15:42