Ciekawe
Godzio: Ajtek, na początek

Wykaż, że stosunek długości przekątnej pięciokąta foremnego o boku "a" do długosci boku tego
pięciokąta jest złotą liczbą
30 kwi 22:12
Mila: Ajtek, zrób to zadanie, można potem łatwo obliczyć wartości funkcji trygonometrycznych
180,360,720.
30 kwi 22:43
Godzio:
Odświeżam
1 maj 14:07
Maslanek: Only for Ajtek? ;>
1 maj 14:09
Ajtek: Cześć
Godzio, wezme sie za chwile, tylko nie wiem jak szybko zrobie, bo mam troche innej
roboty

.
1 maj 14:11
Godzio:
Maslanek jak chcesz to zrób, nie widzę przeszkód,
Ajtek będzie robić nie patrząc na
Twoje rozwiązanie prawda

? Ja tym czasem wychodzę
1 maj 14:13
Maslanek: Wyjaśnij mi równość
1 maj 14:14
Ajtek: pimka, ten wątek nie dotyczy darmozjadów.
Godzio czasami mi wrzuca zadanka do
zrobienia, ot tak dla przyjemności

.
1 maj 14:22
Ajtek:
O, ktoś coś usunął

.
1 maj 14:27
Ajtek:
O! hej
Mila, przepraszam nie zauważyłem Ciebie na początku

.
1 maj 14:37
Ajtek:
Jestem, mam problem ze zrozumieniem złotej liczby, ale nad tym pracuję. Rozwiązanie zatem
zapewne się przeciągnie do jutra.
Dlaczego tak późno? Skorzystałem z pięknej pogody i na rower wsiadłem Pojeździłm trochę po
okolicy, później miałem randkę matematyczną, przed chwilą wróciłem.
1 maj 22:14
Godzio: A ja najpierw randka, a potem rower
1 maj 22:49
Ajtek:
Siedzę, myślę i nic konstruktywnego mi nie wychodzi

.
2 maj 15:29
Godzio:
Myśl dalej, to nie jest trudne zadanie
3 maj 00:43
Ajtek:

Dzięki za pocieszenie

.
Masz moje wypociny:
α=x=18
o
z Δ równoramiennego mamy:
tw. cosinusów:
d
2=2a
2−2a
2cos(90+x)
Natomiast, z pięciokąta na mocy tw. Ptolemeusza:
d
2=a
2+ad, o ile je dobrze interpretuję.
I pytanie moje brzmi co dalej? Bo obliczenia, przekształcenia do niczego mnie nie prowadzą,
| | 1+√5 | |
tzn. za nic nie chce mi wyjść d= |
| *a
|
| | 2 | |
Skoryguj mnie proszę, jeżeli robię gdzieś WIELBŁĄDA

.
3 maj 10:41
Vax: Nie patrz na twierdzenie cosinusów, tylko z samego Ptolemeusza, dobrze masz:
d
2 − ad − a
2 = 0
Teraz przyjmij, że jest to trójmian kwadratowy względem niewiadomej d, liczysz deltę, wychodzi
tylko jedno dodatnie rozwiązanie
3 maj 11:09
Ajtek:
Kurcze, lubie sobie zakombinować

.
Dzięki
Vax 
.
Dlaczego ja najprostsze rozwiązanie zawsze rozpatruję na końcu

.
3 maj 11:11
Godzio:
Łojej

To aż Ptolemeusza trzeba było do tego zaciągać
3 maj 12:15
Godzio:
Ale w takim razie gorzej dla Ciebie
Mila na początku o czymś wspomniała, niestety nie
zrobiłeś tego w zadaniu, poszedłeś na łatwiznę, więc część dalsza:
| | √5 − 1 | |
Pokaż, że sin18p = |
| |
| | 4 | |
3 maj 12:18
Godzio:
sin18
o oczywiście
3 maj 12:19
Ajtek:
Godzio, tak wyszło. Dzięki temu przypomniałem sobie, że takowe jest

.
Jak masz inny sposób, to daj jakąś podpowiedź, powalczę jak włączę myślenie

.
3 maj 12:20
Ajtek:
To coś z tw. cosinusów chyba powalczyć trzeba, ryzunek zgodny z tym co wyżej

?
3 maj 12:22
Godzio:
Hmmm, tam można wsadzić konkretne kąty, bo je znamy

. A twierdzenie cosinusów też nie jest
potrzebne
3 maj 12:23
Ajtek:
Z jedynki trygonomertycznej?
3 maj 12:24
Godzio:
Kombinuj,masz narzędzia, teraz trzeba je wykorzystać
3 maj 12:25
Ajtek:
Ta narzędzia. Młotek i śrubokręt pod ręką
3 maj 12:26
Ajtek:

Δ ABC jest równoramienny i α=36
o.
| | | | a | |
Z Δ ABC sin18o= |
| = |
| ⇒ a=2bsin18o
|
| | b | | 2b | |
Δ ABD jest równoramienny i podobny do Δ ABC (kkk) stąd:
Podstawiając a=2bsin18
o:
4b
2sin
218
o=b
2−2bsin18
o*b
4b
2sin
218
o=b
2−2b
2sin18
o /:b
2
4sin
218
o+2sin18
o−1=0
Δ=4+16=20
√Δ=2
√5
| | −2−2√5 | | −1−√5 | |
sin118o= |
| = |
| odrzucamy bo mniejsze od zera,
|
| | 8 | | 4 | |
| | −2+2√5 | | −1+√5{4} | | √5−1 | |
sin218o= |
| = |
| = |
|
|
| | 8 | | 4 | | 4 | |
c.n.u.
Chyba wszystko zrozumiałe jest

.
8 maj 16:55
Ajtek:
Widziałeś już to rozwiązanie
8 maj 23:41
Godzio:
Ok
9 maj 00:02
Ajtek: uffffffffffffffffff
9 maj 00:05