jak to rozwiazac?
....................: pomocy! drut o dlugosci 28 cm nalezy podzielic na dwie czesci i z jednej zrobic
kwadratowa ramke, a z drugiej ramke prostokantna, ktorej jeden bok jest trzy razy
dluzszy od drugiego. jak nalezy podzielic drut, jezeli chcemy, aby suma pol otrzymanego
kwadratu i prostokata byla najmniejsza


Eta:
Witam

oznaczmy :
a −− długość boku kwadratu , a>0
3c −− dług, boku prostokata c>0
c −−− szer. prostokąta
więc Ob
1{kwadratu} =
4a Ob
2{prostokąta} = 2*3c + 2*c =
8c
P
1{kwadratu} =
a2 P
2{prostokata} = 3c *c =
3c2
To P= P
1 +P
2 −−− ma byc minimalne
więc Ob
1 +Ob
2 = 28 => 4a + 8c = 28 => a + 2c = 5
=>
a = 7 −2c , przy 2c< 7 czyli dla c < 3,5 cm
badamy minimum funkcji sumy pól
P= a
2 +3c
2 więc P(c)= ( 7− 2c)
2 + 3c
2
P(c) = 49 − 28c +4c
2 + 3c
2
P(c) = 7c
2 − 28c +49 −−− jest to funkcja kwadratowa
ramiona paraboli, skierowane do góry, czyli funkcja
osiaga minimum dla ( x
w)= −
b2a
więc dla : c=
2814
czyli dla
c = 2 więc di dla a = 7 − 2*2= 3
czyli dla
a = 3
zatem Ob
1 = 4*3 = 12 cm Ob
2 = 2*2c + 2*c = 2*2*3 + 4 = 16 cm
zatem aby był spełniony warunek zadania to
drut nalezy podzielić na
12cm −−− na kwadrat
i
16 cm −−− na prostokąt