matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko pierwiastki
kaja:
bardzo bardzo bym prosiła o pomoc 7
√
12
−5
√
27
+8
√
48
−6
√
75
22 kwi 15:24
milka:
Ponieważ
√
12
=2
√
3
√
27
=3
√
3
√
48
=4
√
3
√
75
=5
√
3
Zatem 7*2
√
3
−5*3
√
3
+8*4
√
3
−6*5
√
3
=(14−15+32−30)*
√
3
=
√
3
22 kwi 15:50
kaja:
dziękuje slicznie
22 kwi 16:05