Oblicz prawdopodobieństwo.
maro:

Mamy dwie jednorodne kostki sześcienne, których siatki są na rysunku.
Rzucamy jednocześnie tymi kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a)iloczyn oczek będzie równy 9
b)na obu kostkach uzyskamy tę samą liczbę oczek
c)suma oczek nie przekroczy liczby 3
22 kwi 15:20
Basia: Rozwiązuję
23 kwi 00:48
Basia:
Pierwsza kostka: 1,1,2,2,3,3
Druga kostka: 1,1,1,2,2,3
Ω = {(1,1) (1,1) (1,1) (1,2) (1,2) (1,3)
(1,1) (1,1) (1,1) (1,2) (1,2) (1,3)
(2,1) (2,1) (2,1) (2,2) (2,2) (2,3)
(2,1) (2,1) (2,1) (2,2) (2,2) (2,3)
(3,1) (3,1) (3,1) (3,2) (3,2) (3,3)
(3,1) (3,1) (3,1) (3,2) (3,2) (3,3)
|Ω|=36
A − policz pary, w których iloczyn = 9
są tylko dwie
|A| = 2
P(A) = 236 = 118
|B| = 12
P(B) = 1236 = 13
|C| = 16
P(C) = 1636 = 49
UWAGA
Jeżeli to jest zadanie ze studiów powinno być trochę inaczej rozwiązane
23 kwi 00:58
xpt: Basiu, jeżeli ten Maro to ten sam co ~tydizeń temu to to nie jest zadanie ze studiów
;)
23 kwi 09:04