długości boków trójkata
Anka: Oblicz długości boków trójkata jesli wiadomo że jedna przyprostokatna jest dłuższa od
drugiej o 4 cm a obwód trójkata wynosi 48 cm.
22 kwi 13:24
Zizzo: Trójkąt prostokątny....
a + (a+4) + c = 48.
a2 + (a+4)2 = c2
22 kwi 13:34
Andrzej: Klasyczny prostokątny trójkąt o długościach boków będących liczbami naturalnymi to:
3;4;5. Obwód jego wynosi 3+4+5=12. Żeby było 48 wystarczy pomnożyć wszystkie boki przez
4.
Czyli 12;16;20 i różnica długości przyprostokątnych 16−12=4.
22 kwi 13:40