wielomiany
Izabela: Do Bogdana

Czy mógłbyś mi jeszcze pomóc

mam takie równanie i nie wiem co zrobić
x
3+5x
2=x+5
x
3+5x
2−x−5=0 i co dalej
22 kwi 12:30
Bogdan:
Grupujemy i wyłączamy wspólny czynnik przed nawias.
x2(x + 5) − (x + 5) = 0 wyłączamy teraz (x + 5) przed nawias
(x + 5)(x2 − 1) = 0
Sprawdzamy, czy wyrażenia w nawiasach można dalej rozkładać na czynniki,
stwierdzamy, że (x2 − 1) można rozłożyć wzorem skróconego mnożenia,
(x + 5)(x + 1)(x − 1) = 0
x + 5 = 0 => x = −5
x + 1 = 0 => x = −1
x − 1 = 0 => x = 1
22 kwi 12:40
Izabela: a czy to jest dobry wynik do takiej nierówności
| | 1 | |
x(3x−1)(x+3)(x−3)(2+x)>0 x€ (−3,−2)U(0, |
| )U(3,nieskończoności)  |
| | 3 | |
22 kwi 12:42
Izabela: czyli odpowiedź jest x=−5 lub x=−1 lub x=1 tak
22 kwi 12:43
Bogdan:
| | 1 | |
x(3x−1)(x+3)(x−3)(2+x)>0 => 3x(x − |
| )(x + 3)(x − 3)(x + 2) > 0 |
| | 3 | |
+ + + + + +
| | 1 | |
−−−−− (−3) −−−−− (−2) −−−−− (0) −−−−− ( |
| ) −−−−− (3) −−−−−> |
| | 3 | |
− − − − − −
| | 1 | |
Odp.: x € (−3, −2) U (0, |
| ) U (1, +∞) |
| | 3 | |
Jeśli chodzi o odpowiedź do poprzedniego rozwiązania, to jest ona: x = −5, x = −1, x = 1.
22 kwi 12:54
Izabela: dzięki a dlaczego U(1,+
∞)
22 kwi 12:56
Bogdan:
Przepraszam, oczywiście jest (3, +∞0 co widać na szkicu
22 kwi 12:59
Bogdan:
Co za wstrętny chochlik, (3, +∞)
22 kwi 12:59
Izabela: Widziałam na forum takie zadanie
Dany jest wielomian W(x)=2x
3+ax
2+bx+30
a) liczby 3 i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz wartość współczynników a i b i
ktoś podał odpowiedź a=−9, b=19 a mi wyszło że a=0, b=28 która odpowiedź jest dobra
22 kwi 13:00
Izabela: dzięki wielkie
22 kwi 13:00
Izabela: Bogdan wracając do tego zadania z forum to teraz mi wyszło a =14, b=42 a jaka jest twoja
odpowiedź

bo ja coś na pewno robię źle ale nie wiem gdzie
22 kwi 13:15
Bogdan:
Sprawdzamy:
1. W(3) = 0 => 54 + 9a + 3b + 30 = 0 => 9a + 3b = −84 => 3a + b = −28
2. W(−1) = 0 => −2 + a − b + 30 = 0 => a − b = −28
2. b = a + 28
1. 3a + a + 28 = −28 => 4a = −56 => a = −14 oraz b = −14 + 28 = 14
a = −14, b = 14
W(x) = 2x3 − 14x2 + 14x + 30
Sprawdź teraz W(3) oraz W(−1), jeśli otrzymasz zero, to jest ok.
22 kwi 13:33
Izabela: tak jak zwykle masz racje, wielkie dzięki, pozdrawiam
22 kwi 13:43
Bogdan:
22 kwi 13:45