Matura
Godzio: Matura rozszerzona
Ułożyłem powiedzmy, lekko podkręconą maturę, oczywiscie niektóre zadania są banalne, ale przy
niektórych trzeba się pomęczyć. Zachęcam do zrobienia całości
Zad. 1 (5 pkt)
Niech A = { (x,y) : y ≥ | |x − 2| − 1 |}, B = {(x,y): y +
√4x − x2 − 3 ≤ 2}. Narysować na
płaszczyźnie zbiór A ∩ B i obliczyć jego pole.
Zad. 2 (7 pkt)
Dla jakich wartości rzeczywistego parametru p równanie (p − 1)x
4 + (p − 2)x
2 + p = 0 ma
dokładnie dwa różne pierwiastki.
Zad. 3 (8 pkt)
Podstawą ostrosłupa o wysokości h jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Wszystkie ściany
boczne ostrosłupa są nachylone do podstawy pod kątem α, a pole powierzchni całkowitej jest
czterokrotnie większe od pola podstawy. Obliczyć objętość ostrosłupa. (dobrze by było podać
odpowiedź w najprostszej postaci)
Zad. 4 (6 pkt)
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d jest liczba − 1. Znaleźć pozostałe
pierwiastki wiedząc, że W(1) = −2 i środkiem symetrii wykresu funkcji W(x) jest punkt
Zad. 5 (5 pkt)
Rozwiązać nierówność
√log2(x2 − 1) > log
2√x2 − 1
Zad. 6 (5 pkt)
Do zbiornika poprowadzono trzy rury. Pierwsza rura potrzebuje do napełnienia zbiornika o 4
godziny więcej niż druga, a trzecia napełnia cały zbiornik w czasie dwa razy krótszym niż
pierwsza. W jakim czasie napełnia zbiornik każda z rur, jeżeli wiadomo, że wszystkie trzy rury
otwarte jednocześnie napełniają zbiornik w ciągu 2 godzin i 40 minut ?
Zad. 7 (5 pkt)
Z przystani A wyrusza z biegiem rzeki statek do przystani B, odległej od A o 140km. Po upływie
1 godziny wyrusza za nim łódź motorowa, dopędza statek, po czym wraca do przystani A w tym
momencie, w którym statek przybija do przystani B. Znaleźć prędkość biegu rzeki, jeżeli
wiadomo, że w stojącej wodzie prędkość statku wynosi 16 km/godz., a prędkość łodzi 24 km/godz.
.
Zad. 8 (5 pkt)
W pudełku jest 400 kul w tym n czerwonych.Wybieramy losowo dwie kule. Prawdopodobieństwo
| | 1 | |
wylosowania dwóch kul czerwonych jest równe |
| . |
| | 760 | |
a) Ile kul czerwonych jest w tym pudełku ?
b) Obliczyć prawdopodobieństwo, że żadna z wylosowanych kul nie jest czerwona
Zad. 9 (5 pkt)
Udowodnić, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunki a
2 + b
2 = (a + b − c)
2 oraz
| | a2 + (a − c)2 | | a − c | |
b,c ≠ 0 to |
| = |
| |
| | b2 + (b − c)2 | | b − c | |
Może zadań nie jest wiele, ale
29 kwi 18:37
rumpek: nierówności logarytmicznej nie ma na maturze

odnośnie zadania 3 to ściany padają pod takim
samym kątem jaki jest kąt ostry w trójkącie prostokątnym o wysokości h [podstawa ostrosłupa]
ma się rozumieć

czy może β

? Bodajże, jak pamięć mnie nie zawodzi to w podstawę można
wpisać okrąg
29 kwi 18:43
Godzio:
Polecenie jest dobrze napisane, na logarytmy nie narzekaj bo i tak jest standardowe rozwiązanie
29 kwi 18:50
Godzio:
Widzę, że coś mi przeszkodziło w dopisaniu ...
Może zadań nie jest wiele, ale jak na taki poziom będzie w sam raz
29 kwi 18:55
elpe: zadanie 7. o ile dobrze kojarzę jest ze zbioru zadań z fizyki Jędrzejewski Kruczek Kujawski

aż poszukam
29 kwi 19:03
Święty: Zad. 9
a
2+b
2=(a+b−c)
2
a
2=(a+b−c)
2−b
2
a
2=(a−c)(a−c+2b)
b
2=(a+b−c)
2−a
2
b
2=(b−c)(b−c+2a)
| a2+(a−c)2 | | (a−c)(a−c+2b)+(a−c)2 | |
| = |
| = |
| b2+(b−c)2 | | (b−c)(b−c+2a)+(b−c)2 | |
| | (a−c)(2a+2b−2c) | | a−c | |
|
| = |
| c.n.u  |
| | (b−c)(2a+2b−2c) | | b−c | |
29 kwi 19:50
Święty: Zad. 8
a) n≥1 i n∊N
+
...
n
2−n−210=0
Δ=841
√Δ=29
n=−14
n=15
n≥1 i n∊N
+ ⇒ n=15
b) 400−15=385
| | 73920 | |
P(B)= |
| ≈0,93  |
| | 79800 | |
29 kwi 19:57
rumpek: | | 88 | |
Święty pozostawiamy zawsze w ułamku zwykłym w tym wypadku: P(B) = |
| |
| | 95 | |
29 kwi 19:59
Godzio:
Święty weź się za te trudniejsze

Bo widzę, że zaczynasz od banałów
29 kwi 20:11
Święty: Trzeba się czymś dowartościować
29 kwi 20:12
rumpek: Zad 3 the best of
29 kwi 20:12
Święty: Zad. 5
√log2(x2−1) > log
2√x2−1
D: log
2(x
2−1) ≥ 0
x∊(−∞, −
√2>U<
√2, ∞)
x
2−1>0
x∊(−∞,−1)U(1,∞)
D=(−∞, −
√2>U<
√2, ∞)
| | 1 | |
[log2(x2−1)]0,5 > |
| log2(x2−1)
|
| | 2 | |
t=log
2(x
2−1) <Pewnie przydałyby się tu jakieś założenia

>
t∊(0,4)
log
2(x
2−1)>0
x∊(−∞, −
√2)U(
√2, ∞)
log
2(x
2−1)<4
x∊( −
√17,
√17)
Odp. x∊(−
√17, −
√2)U(
√2,
√17)
29 kwi 20:19
pawel nowy: jestem nowy, jak coś źle to poprawcie
zadanie 2
x2=t
t>0
(p−1)t2+(p−2)t+p=0
Δ>0
Δ=(p−2)2−4*p*(p−1)>0
p2−4p+4−4p2−4p>0
−3p2−8p+4>0
3p2+8p−4<0
i tutaj nie jestem pewien, bo wolfram alpha mi pokazuje że źle rozpisałem deltę
29 kwi 20:23
rumpek:
t = x2, t ≥ 0
Δ = (p − 2)2 − 4p(p − 1) = p2 − 4p + 4 − 4p2 + 4p = −3p2 + 4 > 0
dokończ sam
29 kwi 20:27
pawel nowy: o dzięki rumpek, pomieszałem znaki
29 kwi 20:28
kylo1303: Mam nadzieje ze sam tych zadan nie wymyslales, bo bedzie za trudno

Zabiore sie za nie jak troche sie zrelaksuje.
29 kwi 21:20
crap: Godzio poprosze o podstawe ^^
29 kwi 21:24
Godzio:
Podstawa niestety zajęłaby za dużo czasu który mi się już kończy niestety, gdybyś dał znać
wczoraj to jeszcze bym coś nastrugał a tak ...
29 kwi 21:38
k: w zad 2 p ∊ (0, 2√33) ?
29 kwi 21:40
k: mała pomyłka

p ∊ (0,1) ?
29 kwi 21:43
Święty:
A∩B
4x−x
2−3≥0
x∊<1,3>
y+
√4x−x2−3≤2
y−2 ≤ −
√4x−x2−3 /
2
x
2+y
2−4x−4y+7≤0
S=(2,2)
r=1
P=πr
2=1π
29 kwi 21:45
Godzio:
Obawiam się, że nie.
29 kwi 21:46
Godzio:
Oba rozwiązania złe
29 kwi 21:47
Święty:
29 kwi 21:50
Godzio:
k. podaj warunki jakie dałeś (jak dałeś tylko jeden przypadek to pomyśl nad innymi)
Święty pomyśl na tym kołem (?)
29 kwi 21:51
Godzio:
Za 8 i 5 masz maxa (oczywiście pamiętaj, że w prawdopodobieństwie na maturze trzeba wszystko
opisywać)
Za zad. 1 max 2 pkt
29 kwi 21:53
Godzio:
Koło 23 − 24 wejdę i sprawdzę rozwiązania o ile będą jakieś
29 kwi 21:53
ZKS:
Zadania do rozwiązania maturzyści!
29 kwi 22:56
def: Czy w 4 wielomian W(x)=(x+1)(8x2−14x+5) ?
Pozostałe pierwiastki 1/2 lub 5/4 ?
29 kwi 23:41
Godzio: Zgadza się
29 kwi 23:54
Pepsi2092: Siemano
Godzio
Czy w nierówności logarytmicznej odp to x∊(−
√5;−
√2)U(
√2;
√5) ?
29 kwi 23:59
hm: Zad6
| 1 | | 1 | | 2 | | 6 | |
| + |
| + |
| = |
| ? |
| x | | x+4 | | x+4 | | 16 | |
30 kwi 00:00
Godzio:
Niestety nie,
Święty podał poprawne rozwiązanie
30 kwi 00:01
Godzio:
hm
30 kwi 00:03
Basiek: Zostało jeszcze coś do rozwiązania?

Bo od poniedziałku (który już trwa) robię arkusze
30 kwi 00:03
Pepsi2092: Mamy nadzieje, że CKE nie inspirowała się Twoimi arkuszami próbnymi które nam dajesz
30 kwi 00:04
Godzio:
5,8 i 9 ma tylko pełne rozwiązania
30 kwi 00:04
hm: O jak dobrze, właśnie pół h temu zacząłem ogarniać tego typu zadania. Jeszcze nad tym
popracuję. Rury mogą trafić się jedynie na podstawie?
30 kwi 00:05
Godzio:
W formie podkręconej mogą pójść na rozszerzenie
30 kwi 00:06
hm: Oby nie
30 kwi 00:07
rumpek: Maturę mają ułożoną już w listopadzie
30 kwi 00:08
Basiek: Co do zad. drugiego, wymyśliłam takie warunki, aczkolwiek nie wiem, czy to w ogóle ma jakiś
sens. Zerkniesz?

więc tak: x
2=t
Rozpatruję 3 przypadki:
1) Δ=0 i t>0
2) Δ>0 i t
1*t
2<0
3) dla p=1 (x=−1 lub x=1)
30 kwi 00:11
hm: No to już napisz jakie bd te zadania xD
30 kwi 00:12
rumpek: Jak nikt do jutra się nie połasi na zadanie 3, to ostatecznie będę mógł zrobić
30 kwi 00:14
hm: | | 1 | | 5 | |
Jak będzie w Zad 4 z tym środkiem symetrii? Jedno to że W( |
| )= |
| ? Coś jeszcze do |
| | 4 | | 2 | |
tego?
30 kwi 00:15
Basiek: Moje rozwiązanie do zad. 2:
^^ Nie wygląda to wiarygodnie.
30 kwi 00:38
Godzio:
Wyniku Ci nie powiem, bo akurat tego zadania jeszcze nie robiłem, 2 i 3 masz ok, nie wiem jak
rozwiązałaś 1 przypadek
30 kwi 01:05
kylo1303: Zadanie 7:
Odpowiedz: Predkosc rzeki wynosi 4km/h. Nie chce mi sie pisac calego rozwiazania bo raz ze
jestem zmeczony a dwa ze troche namazalem na swojej kartce, ale napisze poszczegolne
"wydarzenia":
czas calkowity: 7h
czas spotkania 3,5h
droga do spotkania: 70km.
30 kwi 01:11
kylo1303: Zadanie 6:
I kran w 12h, drugi w 8h a trzeci w 6h
30 kwi 01:19
kylo1303: Zadanie 4:
| | 1 | | 5 | | 5 | | 1 | |
W(x)=8(x− |
| )(x+1)(x− |
| ) czyli pozostale pierwiastki to x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
30 kwi 01:40
kylo1303: Zadanie 8:
a) 15
(ale to juz bylo podane na forum)
30 kwi 01:46
Godzio: Wszystko się zgadza
30 kwi 01:46
Godzio:
Jeśli coś się pojawi to sprawdzę z rana, bo jak jeszcze posiedzę to coś czuje, że nie wstanę
rano, niestety nie mam tyle wolnego co wy

Dobranoc
30 kwi 01:47
kylo1303: Teraz sprobuje czegos z pierwszej trojki
30 kwi 01:48
kylo1303: Dobranoc

Obys sie wyspal
30 kwi 01:48
kylo1303: Zadanie 1:
(nie wiem czy sie nie walnalem gdzies)
30 kwi 02:09
kylo1303: I tak na marginesie w twoim arkuszu jest 51pkt do zdobycia
30 kwi 02:12
kylo1303: Zastanawiam sie czy robienie zadan o tej porze ma sens... w kazdym badz razie w zadaniu 2
wyszlo mi:
30 kwi 02:28
hm: Basiek czy w Twoim drugim warunku do zadania 2 powinna być jeszcze p−1≠0?
30 kwi 08:49
Godzio: kylo w pierwszym wynik zły
30 kwi 09:01
emagnuski:

Mnie w pierwszym wyszło cosik takiego, ja czy kolega wcześniej zrobił błąd w obliczeniach?
30 kwi 12:21
30 kwi 12:21
emagnuski:

Hmmm, a czy to nie będzie takie coś? Na czerwono poszukiwane pole
30 kwi 12:36
kylo1303: No mi w tym pierwszym to oczywiscie ze wynik zly wyszedl bo nie wzialem pod uwage dziedziny xD
Zaraz poprawie
30 kwi 13:46
kylo1303:

Cos takieg wyszlo, przy czym przerywane linie to ograniczenia z dziedziny, ale wliczaja sie do
rozwiazania. Czyli na dobra sprawe wyszlo to samo co u kolegi wyzej.
30 kwi 13:54
Godzio:
Teraz jest ok
emagnuski o to pole chodziło
30 kwi 21:01
hm: Odpowiedzcie na moje pytanie tuż zaraz wyżej
30 kwi 21:15
Godzio:
Jakie funkcje mają środek symetrii ? Jakiej są postaci ? Nałóż te warunki, + to co masz dane i
masz wzór wielomianu
30 kwi 23:52
kylo1303: Godzio A to zadanie 2 mam dobrze? Bo w tym pierwszym pominalem fakt ze x∊<1,3>
ale jak widze juz jest okej. Liczylem ze ktos (rumpek) zrobi zadanie 3, ale widze ze nie
bylo chetnych. Moze sam sprobuje, chociaz stereometrii nie lubie i szybko sie przy niej nudze.
1 maj 00:07
Godzio:
Sposobu rozwiązania nie ocenię, ale wynik jest ok
1 maj 14:12
rumpek:

Skoro wszystkie ściany boczne nachylone są do płaszczyzny podstawy pod kątem α, zatem wszystkie
ściany boczne ostrosłupa: △ACS i △ABS i △BCS mają równą wysokość [oznaczyłem h] oraz spodek
wysokości to środek okręgu wpisanego w podstawę [trójkąt prostokątny]. Suma wszystkich pól:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1o Pc = |
| * a * h + |
| * b * h + |
| * c * h + |
| * a * b |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4P
p = 4P
c
| | 1 | | 1 | |
4 * |
| * ab = |
| * (a * h + b * h + c * h + * a * b ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2 * ab = |
| (a * h + b * h + c * h + * a * b) / * 2 |
| | 2 | |
4ab = ah + bh + ch + ab
3ab = h(a + b + c)
2
o Odnośnie podstawy mamy podane h
p i α.
| | 1 | | 1 | |
Pp = |
| a * b = |
| * c *hp |
| | 2 | | 2 | |
ab = ch
p
| | b | | b | |
sinα = |
| ⇒ b = sinαc ⇒ c = |
| |
| | c | | sinα | |
| | a | | bcosα | | asinα | |
cosα = |
| ⇒ cosαc = a ⇒ |
| = a ⇒ bcosα = asinα ⇒ b = |
| |
| | c | | sinα | | cosα | |
| | b | | | | a | |
Obliczmy jeszcze c: c = |
| ⇒ c = |
| = |
| |
| | sinα | | sinα | | cosα | |
| | a | | asinα | |
Mamy teraz wszystkie boki uzależnione do jednej wartości: |
| , |
| , a. |
| | cosα | | cosα | |
| | asinα | | a | |
Podstawiamy pod pole ab = chp ⇒ a * |
| = |
| * hp ⇒ |
| | cosα | | cosα | |
| a2sinα | | ahp | | hp | |
| = |
| ⇒ a2sinα = ahp ⇒ hp = asinα ⇒ a = |
| |
| cosα | | cosα | | sinα | |
No i teraz mamy wszystko uzależnione od podanej z zadania wartości α i h
p, pozostało podstawić
| | H | |
pod boki a,b,c i na końcu obliczyć: sinα = |
| . Sądzę, że gdzieś się "machnąłem" z |
| | h | |
obliczeniami

Dlatego wpierw czy to
Godzio w miarę

? wygląda, tak się zastanawiam nad
drugim sposobem mianowicie: podobieństwo trójkątów: △ABC ~ △SDO (k,k); Jakby gdzieś byłby
błąd to "pardon" ale przez ten edytor dostaje oczopląsu
1 maj 14:47
bialykruk: do zadania 2 warunki
podstawiamy t=x2
10
Δ=0
t1>0
lub
20
Δ>0
t1*tx<0 ?
1 maj 17:07
Godzio: bialykruk jak z tymi warunkami 1
o rozwiążesz zadanie ? Po drugie trzeba sprawdzić
przypadek funkcji liniowej, po trzecie w żadnym przypadku nie widzę założenia: a ≠ 0
1 maj 20:25
Godzio: rumpek wygląda dobrze, podejmiesz się podania wyniku

?
Może pokaże nieco krótszy sposób
1 maj 20:33
Godzio:

Najpierw zacytuję twierdzenie, z którego skorzystam, a które warto znać
Twierdzenie
Jeśli F' jest rzutem prostokątnym figury F to S
F' = S
F * cos, gdzie α to jest kąt między
płaszczyznami.
Rozwiązanie:
Ponieważ ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem, to P
p = P
b * cosα co daje:
| | 1 | |
cosα = |
| (Pb = Pc − Pp = 3Pp) |
| | 3 | |
| | α | | r | | α | |
tg |
| = |
| ⇒ a = r(1 + tg |
| ) |
| | 2 | | a − r | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
a = r + r * ctg |
| = r(1 + ctg |
| ) = hctgα(1 + ctg |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
b = atgα = rtgα(1 + ctg |
| ) = h(1 + ctg |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | h2 | | α | |
Pp = |
| ctgα(1 + ctg |
| )2 = małe przekształcenia, dążymy do uproszczenia = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 + sinα | |
h2ctgα * |
| , stąd mamy: |
| | 1 − cosα | |
| | 1 | | h3 | | 1 + sinα | |
V = |
| Pph = |
| ctgα |
| , ponieważ |
| | 3 | | 3 | | 1 − cosα | |
| | 1 | | √8 | | 1 | |
cosα = |
| , sinα = |
| , ctgα = |
| to po elementarnych przekształceniach |
| | 3 | | 3 | | √8 | |
mamy:
| | h3 | |
V = |
| (4 + 3 √2) |
| | 24 | |
Wydaje się krótsze, bo parę męczących rzeczy pominąłem, ale wynik ładny
1 maj 20:51
rumpek: 
Po przekształceniach powinienem otrzymać to samo
1 maj 20:53
hm: Basiek chyba tęz nie napisała założenia a≠0? do pierwszych dwóch
1 maj 21:09
hm: może tu tylko nie uwzględniła, bo kylo ma taki sam wynik jak ona. Dobre te wyniki?
1 maj 21:09
Godzio:
Zgadza się, też nie napisała
1 maj 21:10
Godzio:
Wyniki są ok już to pisałem
1 maj 21:10
CocaCola: Przepraszam, że zmieniam temat, ale nie chcę zakładać nowego wątku.
czy macie może linki do matur poprawkowych, albo pisanych w drugim terminie?
1 maj 21:11
Basiek: @Hm, przecież rozpatruję a=0 (czyli p=1) w moim poście, jako przypadek trzeci. Wychodzą ładne
pierwiastki x=−1 i x=1. Po co mi takie założenie? Ono jest błędne.
1 maj 21:11
Basiek: Stop− czyli co? Że złe warunki? Zaczynam się naprawdę naprawdę gubić.
1 maj 21:13
Godzio:
Warunki są ok, ale raczej trzeba dopisać, że odrzucasz a = 0
1 maj 21:18
ohayou: | | 2√3 | |
dobrze napisałaś p∊(0,1>U{ |
| } i tyle.. a ja mam pytanie o ten wielomian  bo nie |
| | 3 | |
rozumiem, skąd ten dodatkowy pierwiastek? ..
1 maj 21:20
Basiek: @Godzio...., proszę, czytaj ze zrozumieniem.
Ja napisałam, że
nie odrzucam tej opcji. A Ty mówisz mi, że ... mam odrzucić, ale jest
okej.
nie rozumiem.
1 maj 21:21
Basiek: (p − 1)x4 + (p − 2)x2 + p = 0 gdzie t=x2
(p−1)t2+(p−2)t+p=0 dla a=0, czyli p=1
−t+1=0 => 1=x2 => x=1 lub x=−1
....
1 maj 21:24
ohayou: Basiek, zrobiłaś może z wielomianem?
1 maj 21:27
Basiek: Nie robiłam. I nie zrobię. Zrobię dobrze− powiedzą, że źle. Zrobię źle− będzie jeszcze gorzej.
1 maj 21:28
Basiek: Inna sprawa, że nie umiem....
Ale dobra, jestem zdenerwowana. Wyżywam się na innych.

Przepraszam

Więc... ja zrobiłabym to tak (wiem, wiem− Godzio zauważyłby jakąś parzystość, czy coś..., ale
ja inaczej)− wielomian to... funkcja (chyba), mamy dwa podane punkty oraz środek symetrii.
Skorzystałabym z wektorów, by wyznaczyć kolejne dwa punkty. Wtedy 4 równania− 4
niewiadome=bingo!
1 maj 21:41
ohayou: a ja bym myślał o jakiś okręgach!

i jak tu żyć.
1 maj 21:46
1 maj 21:48
ohayou: tak, rozszerzona będzie łatwiejsza!
1 maj 21:49
Basiek: Tak, czy tak... będzie źle. Obecnie myślę tylko o tym, żeby mieć to za sobą
1 maj 21:50
ohayou: nie mógłby ktoś wytłumaczyć tego z wielomianem?

resztę już zrobiłem...
1 maj 21:57
kylo1303: Pomysł Basiek jest dobry, jak dobrze zastosujesz to wyjdzie.
1 maj 22:02
Basiek:
1 maj 22:03
ohayou: Basiek mogłabyś to zapisać?
1 maj 22:06
Basiek: Nie.

Ja jestem od pomysłów, nie od realizacji.
1 maj 22:07
kamil: Basiek " Ja jestem od pomysłów, nie od realizacji " hahha

; )
2 maj 19:41
Basiek: Ja zawsze jedno mówię, a robię drugie, ech...
Zadanie z wielomianem
A(−1,0) −> A'(a,b)
B(1,−2) −> B'(c,d)
więc : → →
AS= SA'
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
[ |
| +1, |
| ]= [ a− |
| ,b− |
| ] |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
→ →
BS= SB'
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
[ |
| −1, |
| +2]= [ c− |
| ,d− |
| ] |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
W(x)=a(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)
przy czym x
1=−1
W(x)=a(x+1)(x−x
2)(x−x
3)
Podstawiamy punkty, wyliczamy...
2 maj 19:49
Basiek: −2=2a(1−x
2)(1−x
3)
5=2,5a(1,5−x
2)(1,5−x
3)
7=1,5a(0,5−x
2)(0,5−x
3)
Przy czym zaznaczam, że nigdzie nie jest napisane, że środek symetrii S należy do wykresu
wielomianu

Stąd.... nigdzie tego nie używam.
2 maj 19:54