nie wychodzi mi wynik :( pomocy
izuś: I6−xI=1,5
29 kwi 14:22
Alkain:
6−x=1,5 v 6−x=−1,5
x=4,5 v x=7,5
29 kwi 14:25
izuś: Dzięki za pomoc
29 kwi 14:47
izuś: Dzięki za pomoc

mogę podesłać Ci jeszcze kilka ? bo widzę, że dobry jesteś w tym
29 kwi 14:48
Alkain: Tak, ale lepiej Ci to wytłumaczę na tych przykładach co podeślesz bo potem pewnie będzie spr. i
będzie problem
29 kwi 14:50
izuś: oki oki

zaraz Ci wyślę, ale mam nadziej, że nie jest to dla Ciebie problem

?
29 kwi 14:54
Alkain: Nie ma problemu dawaj
29 kwi 14:57
izuś: wiesz co tyklo,że nie wychodzą mi ułamki:(
29 kwi 15:00
29 kwi 15:03
izuś: ojej dziękuję

czyba musiałeś się uczyłeś się dobrze matematyki
29 kwi 15:08
Alkain: Dalej się uczę

za kilka dni mam maturę z matematyki

Pisz te przykłady, bo po 16 wybywam z domu. Najwyżej jak wrócę to rozwiąże
29 kwi 15:14
izuś: Ix+ jedna czwartaI=0,5
I5x +7I=4
29 kwi 15:15
izuś: a no oki a to napisz mi meila to zeskanuję i Ci wyślę to sobie poćwiczysz
29 kwi 15:17
Alkain: Dobra pierwszy przykład ale najpierw coś Ci napiszę.
Wartość bezwzględna to takie cudo że zamienia znak zawsze na plus.
Prosty przykładzik
|2|=2
|−2|=2
Nie ważne czy liczba jest dodatnia czy ujemna w wartości bezwzględnej. Po wyjściu z niej zawsze
będzie dodatnia

I teraz wiedząc te cudo możemy policzyć pierwszy przykład.
| | 1 | |
Wartość bezwzględna ma dać nam |
| więc w tym nawiasie |xx| musi pojawić się wartośc |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| lub (znaczek "v") − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Więc liczymy
1.
2.
I już mamy rozwiązanie.
Drugi przykład
|5x+7|=4
5x+7=4 v 5x+7=−4
5x=−3 v 5x=−11
29 kwi 15:25
Alkain: izuś te zadanka trochę za łatwe są na maturę

. Zresztą zobaczysz wszystko pewnie przed
tobą
29 kwi 15:26
izuś: ja to już po maturze
29 kwi 15:35
Alkain: I takiego prostego przykładu nie umiesz ?
29 kwi 15:37
izuś: ja jestem po maturze ale będę miała poprawkę z maty

i muszę zaczynać od początku a matura
tuż tuż
29 kwi 15:39
Alkain: Spoko jak byś miała jakiś problem to pisz. Pewnie pomogę i inni użytkownicy również
29 kwi 15:40
izuś: mam ze cztery kartki takich fajnych zadań i nikt nie uimie mi wytłumaczyć ich
29 kwi 15:41
izuś: ale mi się dobrze pisze z Tobą
29 kwi 15:43
Alkain: Zadawaj pytania na pewno jakoś Ci pomożemy
29 kwi 15:43
izuś: I dwie trzecie x + 4 I=6
I6 − siedem piątych x I=1
I x − pięć szóstychI≥0,5
I jedna trzecia x − 1 I ≤ 7
I2x+4I<8
I dwie piąte x + 2 I> 3
I 2 − trzy piąte x I> 0,5
29 kwi 15:51
izuś: to fajnie

nigdy nie byłam dobra za maty
29 kwi 15:54
Alkain: izuś podałem Ci przykłady jak liczyć takie zadanka musisz sama próbować inaczej nigdy się
nie nauczysz... Gdybyś miała z jakimś problem to wtedy napisz
29 kwi 20:12
izuś: I jedna trzecia x − 1 I ≤ 7
I 2 − trzy piąte x I> 0,5
30 kwi 07:52
izuś: a możesz mi powiedzieć jak się przedstawia zbiory na diagramie

np. mamy zbiór A={1,3,5,7,9} ; B={2,3,4,5,6,7} i mamy wyznaczyć sumę, różnicę...
30 kwi 07:56
Alkain:
1.
−18≤x≤24
x∊<−18,24>
2.
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
2− |
| x> |
| u 2− |
| x<− |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 5 | |
− |
| x>− |
| u − |
| x<− |
| |
| | 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
30 kwi 11:55
Alkain:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1059.html Poczytaj sobie

Najpierw AuB jak sama nazwa wskazuje A suma B, czyli liczby należące do zbioru A i do zbioru B.
Kółko Zielone plus czerwone (patrz rysunek).
Teraz różnica A/B tzn. zostają tylko liczby w zbiorze A pomniejszone o liczby w zbiorze B.
Czyli zostają tylko liczby na zielono. Zrozumiałe ?
30 kwi 12:04
izuś: dziękuję

rozwiązałam, ale nie wiem czy dobrze i czy jest możliwość sprawdzenie z Tobę?
30 kwi 20:49
izuś: mógłbyś mi pomóc w takim oto zadanku

?

zad. dane są zbiory: A−zbiór rozwiązań nierówniści
2x−1 7x−4 1
………… − ………… < ………….
2 6 3
B−zdiór argumentów funkcji (dziedzina)
f(x)=pierwiastek I 3−xI−2
a)wyznacz zbiór A i zbiór B
2 maj 20:47