Jak znaleźć promien okregu ?
Czarny jeż: Z wierzchołka kwadratu o boku długosci 10 narysowano okrąg tak , że punkty przecięcia
okręgu z kwadratem oraz środek tego okręgu utworzyły trójkąt równoboczny. Znajdź długosć
promienia tego okręgu.
Ciężko było mi to sobie wogóle wyobrazić... Ale doszedłęm do wniosku , że ten promień
musi być chyba dłuższy o długości boku tego kwadratu. Dobrze myśle ? Jak to zrobić ?
22 kwi 10:26
Bogdan:
22 kwi 10:34
Bogdan:

a = 10
Korzystając z twierdzenia Pitagorasa budujemy układ równań:
1. (R − x)
2 + (R − x)
2 = R
2
2. x
2 + a
2 = R
2
Rozwiąż ten układ równań.
22 kwi 11:04
Czarny jeż: Wielkie dzięki. Tylko czy w tym pierwszym równaniu nie powinno być 2(a−x)2 =R2 ?
22 kwi 17:02