Jak??
NIestety to jedyne forum o tak dużym zainteresowaniu...: NIestety to jedyne forum o tak dużym zainteresowaniu i trudno było mi znaleść drugiego
takiego. Mam nadzieje, że nie obrazicie sie na mnie jak moje zapytania będą dotyczyły
tematycznie nie matematyki, tylko fizyki.... Czy znajdzie sie ktoś kto zlituje sie nad
biedną duszą przed kolokwium

NIgdy nie miałem fizyki w liceum.... wiec mam zeeero podstwa. Na karteluszce mam wzory,
ale ne mam wiedzy podstawowej .... może ktoś zechciałby w wolnej chwili nakierować mnie
lekko na tok rozumowania, podpowiedzieć jakieś oczywiste zależności, których ja nie moge
dostrzec....
1 Dwie jednakowe dostatecznie małe kulki zawieszone są na niciach równej długości,
umocowanych u góry w jednym punkcie. Kulkom udzielono ładunku jednakowego co do
wielkości i znaku. Potem zanurzono je w ciekłym dielektryku. Gęstość materiału kulek
jest równa d, gęstość cieczy jest równa d1. Przy jakiej wielkości przenikalności
elektrycznej cieczy kąt odchylenia nici w cieczy i w powietrzu jest taki sam?
2 N jednakowych kropelek kulistych rtęci naładowano do tego samego potencjału V1. Jaki
jest potencjał V dużej kropli rtęci otrzymanej w wyniku zlania się tych kropel?\
3 Na cienkim metalowym drucie o długości l znajduje się równomiernie rozłożony ładunek
Q, oddziaływujący siłą F na punktowy ładunek q. Ładunek ten znajduje się na przedłużeniu
drutu w odległości r od jego środka. Określić wielkość punktowego ładunku q.
4 Kulka o promieniu Ro posiadająca ładunek Q znajduje się w powietrzu. Znaleźć promienie
powierzchni ekwipotencjalnych, których potencjały różnią się od siebie o ΔV. Wpływ
innych naładowanych ciał pominąć.
5Na końcach odcinka o długości d znajdują się ładunki Q > 0 i −4Q.W jakich punktach
prostej przechodzącej przez ładunki: (a) natężenie pola równa się zeru, (b)potencjał
pola równa się zeru.
6 Potencjał w pewnym punkcie pola pochodzącego od ładunku punktowego wynosi V , a
natężenie pola wynosi E . Oblicz wielkość ładunku i odległość tego punktu od ładunku.
Przyjmij ε r = 1.
7 Linia ekwipotencjalna przechodzi przez punkt o natężeniu pola E1, odległy od ładunku
wytwarzającego pole o R1. W jakiej odległości od ładunku wytwarzającego pole należy
przeprowadzić drugą linię ekwipotencjalną, żeby napięcie miedzy liniami było równe U.