wielomiany
Izabela: Pomocy


!
Czy moglibyście sprawdzić tylko moje wyniki

same wyniki bo wskazówki dostałam już od
Ety i rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze

1. Dane są wielomiany W(x)=3x
3+x
2+1, P(x)=x+3 oraz Q(x)=x
2−3.
Wyznacz wielomian
a) W(x)−P(x)*Q(x) odp. 2x
3−2x
2+3x+10
b) W(x)*P(x)−Q(x) odp. 3x
4+10x
3+2x
2+x+6
2. Rozłóż wielomian na czynniki W(x)=6x
3+48
odp. x
3+23=(x+2)(x
2−2x+22)
22 kwi 10:18
Bogdan:
1 dobrze, 2 źle
22 kwi 10:27
Izabela: dzięki, a jak mam zrobić 2
22 kwi 10:28
Bogdan:
2. W(x) = 6x3 + 48 = 6(x3 + 8) i dalej zastosuj wzór skróconego mnożenia a3 + b3.
22 kwi 10:28
Izabela: czyli tak

6(x+8)(x
2−8x+8
2)
22 kwi 10:34
Bogdan:
Źle, podaj wzór a3 + b3 = dokończ
22 kwi 10:37
Izabela: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
22 kwi 10:39
Bogdan:
To rozłóż tym wzorem x3 + 8 i pokaż wynik
22 kwi 10:42
Izabela: x3+8=x3+23=(x+2)(x2−2x+4)
22 kwi 10:45
Bogdan:
Tak, pokaż W(x)
22 kwi 10:49
Bogdan:
Izabelo − otrzymałaś pomoc, o którą prosiłaś, to chociaż napisz, czy przydała
Ci się.
22 kwi 11:19
Izabela: tak oczywiście, że się przydała, bardzo dziękuję W(x)=6(x+2)(x
2−2x+4) dobrze
22 kwi 12:02
Bogdan:
Dobrze
22 kwi 12:10
Izabela: jeszcze raz dziękuję
22 kwi 12:13