planimetria
hmmmm: ... i znowu mam problem: Ratownicy mający do dyspozycji linę o długości 80 metrów mają
wytyczyć przy brzegu plaży kąpielisko w kształcie prostokąta (wzdłuż brzegu nie bedzie
liny). Jakie wymiary powinno mieć to kąpielisko, jeżeli wczasowicze chcą, aby miało ono
jak największą powierzchnię? Należy przyjąć, że brzeg plaży tworzy linię prostą.
Może mi ktoś w ogóle wytłumaczyć jak rozwiązywać tego typu zadania z "największe pole",
"najmniejsze z możliwych" itp... to chyba coś z pochodną powinno być, prawda? Ratujcie,
bo moja matura legnie w gruzach
22 kwi 09:29
tim:

czerwona to lina
x + x + y = 80
2x + y = 80
y = 80 − 2x
Pole = xy = x(80 − 2x) = 80x − 2x
2
Mamy funkcję kwadratową −2x
2 + 80x.
Wiemy, że największą wartość ta funkcja ma w wierzchołku, gdyż a < 0, oraz Δ > 0.
Odp. Kąpielisko ma największe pole, dla x = 20, oraz y = 40

Podobne zadania
1685
22 kwi 09:37
Bogdan:
Dzień dobry.
Zaraz wyjaśnię.
22 kwi 09:39
hmmmm: Oki.... Dziękuje baaaaaaardzo! Już wiem o co chodzi... Życie mi ratujecie, Kocham Was
normalnie...

Dziękuje, dziękuje, dziękuje... Ale znając życie jeszcze się do Was
zwrócę o pomoc.

Pozdrawiam
22 kwi 10:02
Bogdan:
tim już pokazał rozwiązanie.
Cześć
tim.
Na poziomie szkoły średniej tego typu zadania, czyli zadania optymalizacyjne nie
rozwiązujemy poprzez pochodną funkcji (ten materiał wypadł z programu nauczania), ale
poprzez sprowadzenie do funkcji kwadratowej f(x) = ax
2 + bx + c, która w zależności
od znaku współczynnika a ma maksimum (dla a < 0) albo ma minimum (dla a > 0).
Rozwiązaniem zadania optymalizacyjnego jest odcięta wierzchołka tej paraboli, którą
tim nazwał x
w.
Najczęściej postępowanie jest następujące:
1. Wyznaczamy równanie z 2 niewiadomymi wynikające z treści zadania, z tego równania
wyciągamy jedną z niewiadomych.
2. Zapisujemy wzór wielkości optymalizowanej, w tym wzorze występują te same dwie
zmienne, które pojawiły się w równaniu, do tego wzoru wstawiamy wyciągniętą z
równania
zmienną. W wyniku otrzymujemy wzór paraboli, z której obliczamy współrzędną odciętą
wierzchołka, ta liczba jest rozwiązaniem.
Przykład.
Który z prostokątów o obwodzie 100 ma największe pole powierzchni?
Rozwiązanie:
a, b − długości boków prostokąta.
1. 2a + 2b = 100 => b = 50 − a
2. Pole P = ab → maksimum
P = a(50 − a) => P(a) = −a
2 + 50a
| | −50 | |
Funkcja P(a) osiąga maksimum dla a = |
| = 25, b = 50 − 25 = 25 |
| | −2 | |
Odp.: Prostokąt o największym polu powierzchni i obwodzie 100 jest kwadratem o boku 25.
22 kwi 10:14