maturalne
blogther: Jest to zadanie z matury probnej z gazety wyborczej Zadanie 8 (5pkt)
Dla jakich wartości a i b wielomian W(x) = 2x
3 + (a − 2b)x
2 − (2a + 3b)x + 6ab dzieli się
bez reszty przez trójmian kwadratowy x
2 − 4?
dlaczego jak dziele W(x) przez x
2 − 4 to to nie wychodzi?
otrzymuje taka reszte R(x) = − (2a + 3b + 8)x − 4(a − 2b)
czy mogłby ktos sprawdzic czy wykonałem to dzielenie dobrze?
oczywiscie pozniej rozwiazuje jeszcze taki układ rownan
| ⎧ | 2a + 3b + 8 = 0 | |
| ⎩ | − 4(a − 2b) = 0 |
|
28 kwi 14:57
rumpek: Przecież podałem rozwiązanie, w poniedziałek.
28 kwi 15:01
rumpek: A jeżeli chcesz tak jak ty to możesz zrobić:
W(x) = 2x3 + (a − 2b)x2 − (2a + 3b)x + 6ab
W(x) = Q(x) * V(x) + R(x) , wiemy, że Q(x) = (x2 − 4), R(x) = 0, V(x) = (x − c) [jakaś
niewiadoma]
2x3 + (a − 2b)x2 − (2a + 3b)x + 6ab = 2(x2 − 4)(x − c)
Potem porównujesz współczynniki
28 kwi 15:02
blogther: okey ale ja chce po swojemu wykonac to zadanie i nie wiem gdzie mam bład chyba w tym dzieleniu
na 100% ale tego nie widze
28 kwi 15:03
blogther: takiego sposobu nie znałem
28 kwi 15:03
blogther: ale juz kiedys podobne robiłem i własnie z dzielenia korzystałem bo to nawet szybki sposob jest
tylko jak sie nie pomylisz
28 kwi 15:04
rumpek: Wątpię czy łatwiejszy
28 kwi 15:08
picia: zrób tak jak napisal rumpek w pierwotnej wersji czyli jesli sie dzieli bez reszty tzn ze 2
oraz −2 sa pierwiastami wielomianu. przyrownujesz do 0 i masz ukl rownan z 2 niewiadomymi.
28 kwi 15:10
blogther: prosty jest twoj przykład rozwiazania ale jest bardzo długi
28 kwi 15:11
blogther: czhyba juz mam bład tam w reszcie powinien byc znak dodatni przy 4(a − 2b) czyli
R(x) = − (2a + 3b + 8)x + 4(a − 2b)
moze ktos sprawdzic dla pewnosci?
28 kwi 15:14
rumpek: blogther wszystkie są bardzo proste, ale ty z tym dzieleniem − wymyśliłeś praktycznie
najtrudniejszy
28 kwi 15:15
28 kwi 15:16
blogther: dlaczego?
pierwsza i ostatnia trudnosc w moim sposobie to jest to dzielenie pozniej otrzymuje sie o wiele
łatwiejszy układ rownan do roziwazania
28 kwi 15:18
blogther: no wiem probowałem twoim sposobem liczyc ale pozniej sie w rozwiazywaniu tego układu myliłem i
nie wychodziło mi wiec kombinuje inaczej
28 kwi 15:19
rumpek: Dzielenie − dlatego, jak się pomylisz to otrzymasz 0 pkt. A łatwiejszy − być może, układ to
układ rozwiązać trzeba.
28 kwi 15:19
picia: przy dzieleniu bardzo latwo sie pomylic dlatego mamy to twierdzenie.
28 kwi 15:21
blogther: nie mamy co sie zastanawic ktory jest łatwiejszy sposob tylko gdzie jest bład w moim sposobie
28 kwi 15:22
blogther: zmiana znaku nic nie dała
28 kwi 15:25
picia: przeczytales o tym twierdzeniu? wlasnie do takich zadan sie je stosuje.
28 kwi 15:26
blogther: czyli moj sposob jest zły?
28 kwi 15:29
picia: szczerze to nigdy nie probowalem robic takiego dzielenia.
28 kwi 15:30
picia: masz np wielomian W(x)= x3 + x2 − 2
sprawdz czy mozna go podzielic przez dwumian (x−1) bez reszty.
to bedziesz to dzielił?
wystarczy za x wstawic 1 i zobaczyc czy wyjdzie 0.
28 kwi 15:33
blogther: no ja jak wyznaczyła bys a i b w takim zadaniu
mamy W(x) = x4 + ax3 + 5x2 − 5x − b
i trojmian x2 + ax + b
wiemy ze w(x) dzieli sie bez reszty przez x2 + ax + b
28 kwi 15:34
blogther: jest jakas nadzieja na rozwiazanie tego zadania moim sposobem czy ma sie poddac?
28 kwi 15:45
kylo1303: Nie mam ochoty tego dzielic, za duzo roboty ale mysle ze powinno wyjsc. A tak jak patrze na to
zadanie to pierwsze skojarzenie jest takie:
W(x)=(x2+ax+b)*(kx2+mx+n) przy czym: k=1 (bo jest x4 oraz n=−1 (bo wyraz wolny to "−b")
takze powstaje cos takiego:
W(x)=(x2+ax+b)*(x2+mx−1), po wymnozeniu powinienes dostac uklad 3 rownan i moze cos z tego
wyjdzie. Reki sobie za to uciac nie dam bo sam nie rozwiazywalem, jest to tylko pewna
koncepcja z glowy
28 kwi 15:49
blogther: powinno wyjsc b = 0 a = −1 lub b = 6 lub a = 5
28 kwi 15:52
blogther: całe rozwiazanie tego zadania zajeło mi poł kartki A5
28 kwi 15:54
blogther: R(x) = (8 − 2a − 3b)x + 4(a − 2b) + 6ab tak wyglada reszta
| ⎧ | 8 − 2a − 3b = 0 | |
| ⎩ | 4(a − 2b) + 6ab = 0 |
|
wyznaczyłem z pierwszego rownania a = 4 −
32b
28 kwi 16:25
blogther: a = 4 + 32b
28 kwi 16:27