trygonometria
unicorn792: oblicz sinα − cosα, jeśli wiemy, że sinα + cosα=5/4, a 45°<α<90°...
28 kwi 12:42
Ajtek:
| | 5 | |
sinx+cosx= |
| ⇒ (1) sinx=....
|
| | 4 | |
sin
2x+cos
2x=1 podstaw tutaj (1), wyliczysz cosx.
Następnie wyliczysz sinx z (1).
Dalej prosto policzysz sinx−cosx.
28 kwi 12:47
unicorn792: | | 5 | |
wychodzi, że sinx = |
| − cosx |
| | 4 | |
| | 5 | |
potem ( |
| − cosx) 2 + cos2 = 1 ? |
| | 4 | |
28 kwi 12:56
Ajtek:
Tak

.
28 kwi 12:57
unicorn792: ale wtedy wychodzi mi rownanie kwadratowe z cosinusem, czyli za niego podstawiam np sobie t i
wychodzi mi, że Δ<0 i co mam zrobić, skoro nie mogę wyliczyć pierwiastków równania i
przyrównać potem do cosinusa?
28 kwi 12:58
Ajtek:
Sprawdź obliczenia

.
28 kwi 13:01
unicorn792: to spójrz na to, bo nie mogę tego rozkminić:
| | 5 | |
U {25}{4} − |
| cosα + cos2α + cos2α=1 |
| | 2 | |
| 21 | | 5 | |
| − |
| cosα + 2cos2α = 0 |
| 4 | | 2 | |
z tego podstawiamy, że t ∊<−1,1> i że t=cosα
czyli wychodzi nam, że:
| | 5 | | 21 | |
2t2 − |
| t + |
| ... i policz deltę.. |
| | 2 | | 4 | |
28 kwi 13:05
Ajtek:
Nie podniosłeś mianownika do kwadratu

.
28 kwi 13:07
unicorn792: ok, mam... 25/16 <3
28 kwi 13:08
unicorn792: no właśnie teraz na to wpadłam, dziękuję bardzo
28 kwi 13:08
Ajtek:
I jeszcze jeden błąd, z treści wiemy że 90
o>x>45
o
28 kwi 13:10
unicorn792: a można zapisać, że t (0,1) ?
28 kwi 13:11
Ajtek:
Nie.
cosx=1 dla x=0o, a to nie należy do podanego przedziału.
28 kwi 13:13
28 kwi 13:16
unicorn792: dalej nie rozumiem tego, jak wyliczylam, to wyszło mi, że t, które pasuje do przedziału t to
jest U{5−√7
}{8} i co ja mam dalej zrobić? przecież jak ja mam obliczyć ile w takim razie wynosi cosinus?
28 kwi 13:29
Ajtek:
Wcześniejsze podstawienie:
28 kwi 13:36
Ajtek:
Przez 8 oczywiście w mianowniku

.
28 kwi 13:43
unicorn792: wiec z tego wszystkiego wychodzi, że sinus = ?
28 kwi 13:45
unicorn792: 5+√7/ 8 ?
28 kwi 13:47
Ajtek: | | 5−√7 | | 8 | | 5−√7 | | 3+√7 | |
sinx=1− |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
28 kwi 13:48
Maslanek: można prościej chyba...
(sin x + cos x)2 = 1 + 2sinx cos x. Stąd 2sinx cosx = ..
Wtedy (sin x − cos x)2 = 1 − 2sinx cosx = ....
Zatem sinx − cosx =
sinx > cosx dla podanego x, więc liczba dodatnia.
28 kwi 14:10
Ajtek:
Faktycznie można

.
28 kwi 14:11