proste i okręgi
Alfa: Czy dobrze to robię ? :
Znajdź współrzędne punktów wspólnych dla okręgu x
2+(y−3)
2=27 i okręgu
(x+2)
2+(y−3)
2=9
Tworzę układy równań
| ⎧ | x2+(y−3)2=27 | |
| ⎩ | (x+2)2+(y−3)2=9 |
|
| ⎧ | (y−3)2=27−x2 | |
| ⎩ | (y−3)2=9−(x+2)2 |
|
27−x
2=9−(x+2)
2 − z tego wyliczam x a następnie y
Można to tak liczyć ?
28 kwi 11:48
ICSP: nawet trzeba
28 kwi 11:59
Alfa: dzięki
28 kwi 12:02
ICSP: a dalej
wiadome na prawe niewiadome na lewą i korzystasz z a2 − b2. Dzięki temu sprowadzisz równanie
do postaci liniowej.
28 kwi 12:06