?
Anula: Do prostej o równaniu 3x−2y+1=0 nie nalezy punkt? A: (1,1), B:(1,2), C:(2, 7/2) D:3,5) to mam
to zrobić tak że wychodzi mi −2y=−3x+1 /:(−2) y=3/2+1/2 i podstawiam do tego byle jakie
liczby tak? np 1, 2, 3 za x a y mi wychodzi 2 , 7/2 i 5 i te należą. A jak bym dała inne
liczby za x? to już by mi nie wyszło?
28 kwi 11:32
Krzysiek: prosta: 3x−2y+1=0
aby sprawdzić czy punkt B(1,2) należy do tej prostej w miejsce x wstawiasz 1, w miejsce y
wstawiasz 2
czyli: L=3*1 −2*2+1 =3−4+1=0
P=0
więc lewa równa prawej więc punkt B należy do tej prostej
28 kwi 11:44
Anula: to nie jest prawidłowa odpowiedź tylko A
28 kwi 13:42
picia: zgadza sie. bo masz podac ktory punkt NIE NALEZY.
28 kwi 13:57
Anula: no dobra ale tego co mi napisał Krzysiek w ogóle nie rozumiem, a jak sobie podstawiłam liczby
1, 2 3 to mi powychodziło, pytanie jest jakbym wstawiła inne liczby za x to by mi wyszło już
co innego?
28 kwi 14:11
picia: a czemu podstawiasz sobie 1,2,3? musisz podstawiac te punkty co podali. narysuj sobie ta prosta
to zobaczysz ze nie mozesz podstawic byle czego. mozesz za x podstawic 1 i sprawdzic czy y
wyjdzie 1. jesli nie to pkt A nie nalezy do prostej.
28 kwi 14:45
picia: nie wiem po co komplikowac sobie zycie i przeksztalcac ten wzor.
28 kwi 15:00