stereometria
kasia: Dany jet ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 5√2 , którego wszystkie
ściany boczne są trójkątami prostokątnymi. Ile wynosi pole powierzchni bocznej. Proszę o
pomoc, bo zaraz zwariuje...
22 kwi 00:01
Bogdan:

Czy ten rysunek pomoże?
a = 5
√2
22 kwi 00:34
Michał : ostrosłup trójkątny nie ma w podstawie trójkąta ?
22 kwi 00:44
kasia: pole pow bocznej wyszło mi 752 ale nie ma takie odpowiedzi i nie wiem czy ja
zrobiłam gdzieś błąd, czy odpowiedz jest zła.
22 kwi 00:45
Michał : a jaka jest odpowiedz ?
22 kwi 00:48
Michał : Narysuj samą ścianę boczną...pole powierzchni bocznej to pole trzech trójkątów .. aby
obliczyć pole musisz znać a(masz dane) i wysokość , podpowiem Ci ze bedziesz musiała
skorzystać z jakiejś funkcji trygonometrycznej żeby ją wyznaczyć

ide spac
22 kwi 00:52
kasia: są cztery do wyboru
a)252(3+√62)
b)12,5√3+37,5
c)252(3+√3)
d)25+12,5√3
22 kwi 00:57
Bogdan:
Pole powierzchni bocznej P
B tego ostrosłupa to suma pól trzech trójkątów równoramiennych
| | a | |
prostokątnych o przyprostokątnych długości |
| . |
| | √2 | |
a = 5
√2
| | 1 | | 75 | |
PB = 3 * |
| * 52 = |
| = 37,5 |
| | 2 | | 2 | |
Michał, ostrosłup trójkątny ma w podstawie trójkąt.
22 kwi 00:59
kasia: nie rozumiem tego zadania, po co mi wysokość, mam trójkąt prostokątny z którego wysokość
i krawędź podstawy wychodzi mi 5.
22 kwi 01:00
kasia: no właśnie....
22 kwi 01:01
Bogdan:
Kasiu, źle podałaś polecenie. Powinno być − ile wynosi pole powierzchni całkowitej,
a nie bocznej.
22 kwi 01:02
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Pole całkowite PC = |
| a2√3 + PB = |
| (5√2)2√3 + 37,5 = |
| | 4 | | 4 | |
= 12,5
√3 + 37,5.
PS. Michał nie ma racji.
22 kwi 01:06
Bogdan:
Dodam, że podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku a.
22 kwi 01:09
Bogdan:
Kasiu, czy wszystko jest jasne?
22 kwi 01:16
kasia: tak, dzięki. Jednak w poleceniu jest błąd, bo wyraźne napisane jest pole powierzchni
bocznej. Dzięki!
22 kwi 20:27