z
Zaksa: Liczba dodatnich pierwiastków równania
(x + 12)(x2 − 5)(2x3 + 1)(3x + 1) = 0 jest równa
A) 1 B) 2 C) 5 D) 4
proszę napisz jak to zrobiłeś
28 kwi 11:15
Zaksa: ja był dał D ale nie jestem pewny...
28 kwi 11:19
ICSP: A
28 kwi 11:24
Zaksa: Jak to zrobić ?
28 kwi 11:47
Zaksa: xD ale dałem tak

A

x= −12
x= 5 i x= 0−5
2x
3=−1
3x=−1
także tylko jedna jest dodatnia 5

Dobrze rozumiem ?
28 kwi 11:48
ICSP: a*b*c*d = 0 ⇔ a = 0 v b = 0 v c = 0 v d = 0
(x+12)(x2−5)(2x3+1)(3x+1) = 0 ⇔ ...
x + 12 = 0 ⇔ x = −12 jest to liczba ujemna więc nie spełnia warunków zadania.
Postaraj się dokończyć.
28 kwi 11:49
ICSP: x
2 − 5 = 0 ⇔ x = ±

na pewno nie 5.
28 kwi 11:49
Alfa: √5 −√5
28 kwi 11:55
ICSP: grrr
28 kwi 11:56
Alfa: poprostu musisz każdy z czynników przyrównać do 0
x+12=0 x=−12
x2−5 = 0 x2=5 x=√5 lub x:−√5
28 kwi 12:01
Zaksa: no
√5 miał być jest tylko dodatni
28 kwi 12:05
Zaksa: także tylko ta jest dodatnia więc 1

!
28 kwi 12:05