Ciąg
ad: Ciąg 3, 3x + 1, 4 − 11 * 3x jest geometryczny. Oblicz x.
(3x+1)2 = 3(4 − 11 * 3x)
32x + 2 = 12 − 33* 3x
32x + 2 + 33* 3x = 12
I co teraz ?
28 kwi 10:53
Wachnia: w 2 linice ma być 9 do x a nie 3 do 2

3*3
28 kwi 10:55
Wachnia: i potem wszystko do podstawy 3
28 kwi 10:55
Ajtek:
Drugi wyraz ciągu to:
3x+1 czy 3x+1? Pojawiają się obie wersje w Twoim rozwiązaniu.
28 kwi 12:21
ad: zapomniałem wziąć w klamrę
Oczywiście 3x + 1
28 kwi 13:50
Maslanek: Niech t=3x ; t>0
Wtedy 9t2 + 33t − 12 =0
28 kwi 14:03
Ajtek:
Tak jak napisał
Maslanek 
.
28 kwi 14:04
Maslanek: Jeden pierwiastek to −4 jak mniemam... Który jest <0, więc nie jest rozwiązaniem.
Drugi w takim razie to 9*(−4)*y=−12
y=48/9
28 kwi 14:05
Maslanek: Błąd...
Drugi to 9*(−4)*y=−12
y=3/9=1/3
Zatem t=1/3
Czyli 3x=1/3
28 kwi 14:07