zadanko
Zaksa: moge prosic o pomoc w zadaniu
Dany jest trójkat o bokach a = 8 cm i b = 14 cm oraz kacie zawartym
miedzy nimi ! = 30º. Oblicz pole tego trójkata.
Bo licze z wzoru
| | 1 | |
P= |
| *8*14*sin30 ale chyba coś nie tak ..... |
| | 2 | |
odpowiedzi jakie są:
A) 28 cm2 B) 14 cm2 C) 28 3 cm2 D) 14 3 cm2
28 kwi 10:48
Tomek.Noah: a)
28 kwi 10:49
Zaksa: ALe jak to zrobiłeś ? pomożesz, bo nie wiem gdzie co źle licze....
28 kwi 10:51
Tomek.Noah: | | 1 | | 1 | |
P= |
| *8*4* |
| = policz sobie |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 10:58
Zaksa: a no tak

policzyłem sobie 1/2 *8*4 i już za dużo było

a zapomniałem, że sin 30 to 1/2

Dzięki!
28 kwi 10:58