CIąg - HELP
Kamalajka: Dany jest ciag geometryczny (a n ). Iloczyn pieciu kolejnych poczatkowych
wyrazów to 32. Jaki jest trzeci wyraz tego ciagu?
z tego widać, że q wynosi 2 a ten 3 będzie równy 8
2*2*2*2*2=32
widać, że się zgadza to że trzeci będzie równy 6
ale znalazłem tutaj to samo zdanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/94512.html
i kolega pisze, że 2 ?
Mogę prosić o wyjasnienie ?
28 kwi 10:18
Jack:
a1*a2*a3*a4*a5
Zauważamy z wł. ciągów geom., że a32=a2*a4=a1*a5, więc a35=32 →a3=2.
To co Ty napisałeś że niby jest równe 8, to nie trzeci wyraz ale iloczyn pierwszych trzech
wyrazów. Tego, co napisałeś nt. liczby 6 nie rozumiem. Warto stawiać kropki, nie urywać myśli
i ogólnie, pisać po polsku...
28 kwi 10:40
Coco: a no masz rację, bo źle jak by zrozumiałem to... teraz kumam ...

Bo jak by nie patrzeć, to q będzie cały czas 1 i wszędzie jest jak by 2
jest tak:
2*2*2*2*2− 32
więc z tego można też zobaczyć, że a1 też jest 2 ? i a2 też jest 2 i ac też jest 2 tak ?
Dobrze rozumiem ?
28 kwi 10:45
Jack:
dokładnie tak
28 kwi 11:15
Coco: bardzo dzięki!
28 kwi 11:20
Jack:
czekaj czekaj... Ten ciąg nie musi wyglądać tak, jak napisałeś. Z iloczynu równego 32 i
znajomości a3=2 nie możemy tak naprawdę wiele powiedzieć o pozostałych wyrazach.
Zauważ, że takie ciągi 1/2,1,2,4,8 (q=2) lub 1/8,1/2,2, 8, 32 (q=4) też będą spełniały warunki.
To oznacza, że q może być bardzo różne. Ty podałeś przykładowy ciąg, które spełnia warunki
zadania, jednak takich ciągów jest nieskończenie wiele.
28 kwi 11:26