Prostopadloscian
Kamila: Dany jest prostopadłoscian o przekatnej długosci 12. Tworzy ona
z podstawa kat G = 60º. Jeden z boków podstawy jest równy .
Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu.
28 kwi 00:33
psik: Jeden z boków podstawy jest równy . Ale równy ile?
28 kwi 00:52
Kamila: 3√2
28 kwi 00:55
Kamila: Proszę o pomoc
28 kwi 01:17
psik: do Pola powierzchni całkowitej potrzebujesz wszystkich trzech boków, jeden masz podany już w
zadaniu.
Możesz obliczyć wysokość H z funkcji trygonometrycznej kąta. Tu przede wszystkim potrzebny jest
rysunek. sin kąta G to Hd => sin60 stopni ( nie mogę znaleźć tego symbolu ) = H12 =>
H = √32 * 12 = 6√3
28 kwi 01:20
psik:

Jak w ogóle pisać po rysunku? >.<
28 kwi 01:24
psik: kropka to kąt prosty.
28 kwi 01:25
28 kwi 01:26
Tomek: Bo chcialem kolezence pomoc, ale nie wiem czy dobrze robie
28 kwi 01:27
Tomek: i potem d można wyliczyć z pitagorasa a jak wyliczmy d to będzie można wyliczyć x też
pitagorasa i p potem tylko podstawić, dobrze mysle ?
28 kwi 01:28
psik: musisz teraz obliczyć przekątną podstawy. Możesz to zrobić z tw. Pitagorasa albo także
odpowiednio przez funkcję trygonometryczną kąta G ( którego nie zaznaczyłem ale który jest w
dolnym prawym rogu czerwonego trójkąta ( między przekątną a podstawą ). Jak obliczysz
przekątną podstawy to wtedy już z tw. Pitagorasa obliczysz ostatni trzeci bok. Ostatnim ,
trzecim dla ciebie krokiem będzie policzenie Pola powierzchni całk. czyli Suma pól wszystkich
ścian . Powodzenia
28 kwi 01:29
psik: tak, dobrze robisz
28 kwi 01:30
psik: i również dobrze myślisz.
28 kwi 01:30