matematykaszkolna.pl
Prostopadloscian Kamila: Dany jest prostopadłoscian o przekatnej długosci 12. Tworzy ona z podstawa kat G = 60º. Jeden z boków podstawy jest równy . Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłoscianu.
28 kwi 00:33
psik: Jeden z boków podstawy jest równy . Ale równy ile?
28 kwi 00:52
Kamila: 32
28 kwi 00:55
Kamila: Proszę o pomoc
28 kwi 01:17
psik: do Pola powierzchni całkowitej potrzebujesz wszystkich trzech boków, jeden masz podany już w zadaniu. Możesz obliczyć wysokość H z funkcji trygonometrycznej kąta. Tu przede wszystkim potrzebny jest rysunek. sin kąta G to Hd => sin60 stopni ( nie mogę znaleźć tego symbolu ) = H12 => H = 32 * 12 = 63
28 kwi 01:20
psik: rysunekJak w ogóle pisać po rysunku? >.<
28 kwi 01:24
psik: kropka to kąt prosty.
28 kwi 01:25
28 kwi 01:26
Tomek: Bo chcialem kolezence pomoc, ale nie wiem czy dobrze robie
28 kwi 01:27
Tomek: i potem d można wyliczyć z pitagorasa a jak wyliczmy d to będzie można wyliczyć x też pitagorasa i p potem tylko podstawić, dobrze mysle ?
28 kwi 01:28
psik: musisz teraz obliczyć przekątną podstawy. Możesz to zrobić z tw. Pitagorasa albo także odpowiednio przez funkcję trygonometryczną kąta G ( którego nie zaznaczyłem ale który jest w dolnym prawym rogu czerwonego trójkąta ( między przekątną a podstawą ). Jak obliczysz przekątną podstawy to wtedy już z tw. Pitagorasa obliczysz ostatni trzeci bok. Ostatnim , trzecim dla ciebie krokiem będzie policzenie Pola powierzchni całk. czyli Suma pól wszystkich ścian . Powodzenia emotka
28 kwi 01:29
psik: tak, dobrze robisz emotka
28 kwi 01:30
psik: i również dobrze myślisz. emotka
28 kwi 01:30