Prawdopo albo CIąg
Tomek: Ze zbioru liczb {1, 2, 3, 4, … , 999, 1000} losujesz jedna liczbe. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze otrzymasz liczbe podzielna przez 3 lub przez 5.
Proszę o pomoc
28 kwi 00:28
rumpek: Wskazówka: P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
28 kwi 00:29
picia: najpierw odpowiedz sobie na pytanie kiedy liczba jest podzielna przez 3,5.
28 kwi 00:29
Tomek: hmmmm nic mi to nie pomaga,
A to jako przez 3 a B jakoprzed 5 ale jest aż 1000 tych liczb....
28 kwi 00:29
Tomek: przez 3 tedy kiedy ich suma jest podzielna przez 3 a przez 5 do gdy ma koncówke 0 albo 5
28 kwi 00:31
rumpek: Kolejna wskazówka: ciągiem arytmetycznym obliczysz ilość liczb podzielnych przez: 3, 5 i 15
28 kwi 00:32
Kamila: widze, że rośnie o stałą r czyli o 1 albo jak to obliczyć mam ?
28 kwi 00:33
Tomek: czemu przez 15
28 kwi 00:34
picia: jesli nadal nie wiesz jak sie zabrac to podaj pierwsze 5 liczb podzielnych przez 3 a potem
pierwsze 5 podzielne przez 5
28 kwi 00:35
Tomek: a ok bo dzieli się przez 3 i 5 także przez 15 też
28 kwi 00:35
Tomek: 3: 3 6 9 12 15
5: 5 10 15 20 25
28 kwi 00:36
picia: cos Ci to przypomina?
28 kwi 00:36
Tomek: hmmm nie ?
28 kwi 00:37
Tomek: widzę, że rośnie o stałą R
28 kwi 00:37
Tomek: Ω jest 100
ale ile A ?
28 kwi 00:38
picia: c arytmetyczny
28 kwi 00:40
Tomek: ale co ciag arytmetyczny...
jak policzyć ilośc liczb ....
wzór na n−ty wyraz mam zastosować ?
28 kwi 00:41
psik: tak

. na n−ty wyraz i z tego wyliczysz liczbę wyrazów. Liczby podzielne przez 15 to będzie
twoja część wspólna bo występują w obu twoich ciągach czyli musisz jeszcze obliczyć liczbę
wyrazów takiego ciągu : 15, 30, 45, 60, ... , 990.
28 kwi 00:56
picia: 
czekałem az
Tomek na to wpadnie. ale chyba juz sie poddal.
28 kwi 00:58
psik: pomogę ci. Najpierw liczby podzielne przez 3:
3,6,9,12,...999.
a1 = 3 , r = 3 , an = 999
an = a1 + (n−1)*r
999 = 3 + 3n − 3
999 = 3n
n = 333 (czyli jest 333 liczb w twoim zbiorze)
To samo dla liczb podzielnych przez 5
5,10,15,...1000.
1000 = 5 + 5n − 5
1000 = 5n
n = 200 (200 takich liczb w twoim zbiorze)
Dodajesz czyli masz 533 i teraz odejmujesz liczbę tych podzielnych przez 15 bo uwzględniłeś je
dwa razy!
28 kwi 01:00
Tomek: nie poddałem się ale nadal nie kumam tego ....
28 kwi 01:00
picia: no to
psik sla Ci praktycznie rozwiazanie
28 kwi 01:02
Tomek: czyli odjąć 133 i wyjdzie
P − 4/10
28 kwi 01:02
psik: A czego dokładnie nie rozumiesz? to może pomogę

. Nie rozumiesz wyliczania ilości wyrazów n,
czy dlaczego musisz odjąć ilość liczb podzielnych przez 15?
28 kwi 01:04
psik: Czemu odjąć 133? Bo teraz ja nie rozumiem? Tyle wyszło ci wyrazów w ciągu : 15,30,45,...,990?
28 kwi 01:06
Tomek: przez 15 to wie bo jak przez 3 to np 60 weżmesz przez 3 jako 1 raz i jako przez 15 to też
wezmiesz i wyjdzie ze 60 podzieliles przez 3 i 15 i jako 2 policzy
28 kwi 01:07
psik: a1 = 15 (twój pierwszy wyraz ciągu) , r = 15 , an = 990
an = a1 + (n−1)*r <− ze wzoru na n−ty wyraz ciągu
podstawiasz
990 = 15 + 15n − 15
990 = 15n
n = 66.
Czyli 533 − 66 = 467
P(A) = 467/1000
28 kwi 01:09
Tomek: psik − 66 mi wyszło

to 133 to pomyłka
28 kwi 01:09
picia: policz z c arytmwtycznego ile jest liczb do 1000 podzielnych przez 15 psik pokazal jak to
zrobic
28 kwi 01:09
psik: no to chyba dobrze. Sprawdź sobie jeszcze jaki wynik powinien być

.
28 kwi 01:10
Tomek: Podziekowal Panowie!
28 kwi 01:17
picia:
28 kwi 01:21