Trygonometria
psik: Mam pytanie. Mam za zadanie narysować sobie taką funkcje: cos(2x− pi/2)
Paczę sobie na ten wykres :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos%282x-pi%2F2%29
Teraz moje pytanie. Czy na początku powinienem wyciągać 2
przed nawias? Jeśli tak to dlaczego. Policzyłem że mój nowy okres to 2kpi/2 czyli kpi.
Ale chodzi o to przesunięcie.
27 kwi 22:49
Mila: 1)y= cosx (T=2π)
| | π | | π | |
2) translacja o wektor [ |
| ,0] otrzymujesz y=cos(x− |
| ) (T=2π) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
3) powinowactwoPOY, k=1/2 ("zagęszczenie" wykresu) otrzymujesz y=cos(2x− |
| ) (T=π) |
| | 2 | |
Można też inaczej.
27 kwi 22:57
psik: Nie uczyłem się na powinowactwie :< Ale czy wtedy nie powinno być przesunięcie o wektor
[π4.0]?
27 kwi 23:00
psik: Bo tak by wynikało z wykresu.
27 kwi 23:01
Mila: W nawiasie napisałam, że to zagęszczenie i to chyba rozumiesz.
Jeśli rysujesz w podanej przeze mnie kolejności to przesuwasz tak, jak napisałam.
zrób wykres, to Ci wytłumaczę , kiedy przesuwamy o wektor [π/4,0]
27 kwi 23:04
Mila:
II sposób
1)y= cosx (T=2π)
| | 1 | |
2) zagęszczenie k= |
| otrzymujesz y=cos2x (T=π) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
3)Translacja o wektor [ |
| ,0] otrzymujesz y=cos(2x− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
27 kwi 23:19