ok?
taki tam: | | x2−25 | |
f(x)= |
| . Czy funkcja jest ciągla? |
| | |x−5| | |
obliczam granice
I. dla x>5 lim =10
II. dla x<5 lim = −10
zatem granica nie jest ciagla?
27 kwi 22:47
Jack:
zakładając, że D=R\{5} to jest ciągła.
27 kwi 23:12
taki tam: funkcja ciagla jest wtedy kiedy granica lewo i prawo stronna są rozne?
27 kwi 23:16
Jack:
nie... Granice obustronne muszą być takie same. Ta funkcja jest ciągła w swojej dziedzinie.
Wątpliwość dotyczy punktu x=5, ale on nie należy do dziedziny, więc nie trzeba się nim
przejmować.
27 kwi 23:19
taki tam: jezeli granica dla x>5 lim= 10
a granica dla x<5 lim= −10
to dlaczego granice obustronne są takie same?

−jak mozez to mi to wytlumacz )
27 kwi 23:26
Jack:
granice obustronne w x=5 są różne, ale nie ma sensu ich badać, ponieważ punkt x=5 nie należy do
dziedziny. Ciągłość bada się tylko w punktach należących do dziedziny. Na wykresie w naszym
przypadku jest przerwa... Gdyby dodatkowo funkcja była określona w x=5 i równa powiedzmy
f(x)=10 (dla x=5) wówczas byłaby nieciągła.
27 kwi 23:32
taki tam: ok,dziekuje
27 kwi 23:36
Jack:
27 kwi 23:38