Pomocy !!
JuluChna: 1. Napisz rownanie okregu opisanego na prostokacie o wierzcholkach A=(24;0), B=(0;10)
C=(24;10), D=(0;0)
2. Oblicz promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym, ktorego wierzcholki maja
wspolrzedne: A=(0,12), B=(9,5), C=(3,3).
3.Oblicz promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny o przyprostokatnych 7 i 24.
4. Punkty A=(4,1) B=(6,6) C=(2,3) sa koljnymi wierzcholkami trojkata. Sprawdz rachunkowo, czy
jest to trojkat prostokatny.
27 kwi 21:03
Mila: | | 1 | |
1)R= |
| długości przekątnej. |
| | 2 | |
| | 0+24 | | 0+10 | |
Srodek: S=( |
| , |
| )=(12,5) |
| | 2 | | 2 | |
R=
√122+52=
√169
(x−12)
2+(y−5)
2=169
27 kwi 21:17
psik: 2. Musisz chyba policzyć przeciwprostokątną i wtedy R = 1/2 długości przeciwprostokątnej ( taka
jest własność), a środek okręgu leży na środku przeciwprostokątnej.
IABI =
√(9−0)2 + (5−12)2) =
√81 + 49 =
√130
IACI =
√(3−0)2 + (3−12)2) =
√9 + 81 =
√90
IBCI =
√(3−9)2 + (3−5)2 =
√36 + 4 =
√40
z czego widać że AB jest przeciwprostokątną bo jest najdłuższym bokiem. czyli
S = (
92,
5+122) = (4,5 , 8,5)
R = 1/2 IABI =
√65
(x−4,5)
2+(y−8,5)
2 = 65. Niech ktoś sprawdzi
27 kwi 21:53
psik: 3. Tak samo tylko prościej.
x2 = 49 + 576 <− z tw. Pitagorasa.
x2 = 625
x =25 ( z resztą jest to trójkąt Pitagorejski czyż nie?)
r = 1/2x = 12,5
27 kwi 21:56
psik: 4. Wierzę że zrobisz już sama na podstawie obliczania długości z zad. 2
27 kwi 21:57