matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
q
Qwerty:
Katy przy dłuzszej podstawie trapezu maja miary α, β. Oblicz pole tego trapezu jesli wiadomo, ze jego wysokosc jest równa h i mozna w niego wpisac okrag.
27 kwi 20:42
Godzio:
a + b = c + d
h
h
sinα =
⇒ c =
c
sinα
h
h
sinβ =
⇒ d =
d
sinβ
h
h
h(sinα + sinβ)
a + b =
+
=
sinα
sinβ
sinαsinβ
a + b
h
2
(sinα + sinβ)
P =
* h =
2
2sinαsinβ
27 kwi 20:47