Pewne rozwiązanie
Maslanek: Zadanie 1 (5pkt)
Uzasadnij, że jeżeli trzy liczby naturalne a,b,c tworzą tzw. trójkę pitagorejską (to znaczy:
zachodzi równość a2 + b2 = c2), to co najmniej jedna z nich jest podzielna przez 3.
−−−−−−−−−−
Ktoś tutaj zamieścił takie zadanko. I tak sobie przysiadłem...

a
2+b
2=c
2
a, b, c ∊ N
Niech a≤b≤c
b=a+k ; k∊N
+
c=a+l ; l∊N
+
Wtedy a
2 + (a+k)
2 = (a+l)
2
Po paru przekształceniach:
a
2 + 2a(k−l) + (k
2−l
2) = 0
Musi mieć jakieś rozwiązania, więc:
Δ=4(k−l)
2 − 4k
2 + 4l
2 = 8l
2 − 8kl = 8l (l−k) ≥ 0
Zatem l∊<0,k>
c=a+l; gdzie l∊<0,k>
oraz b=a+k
Zatem c≥b ⇔ l=k
Wtedy a
2 = 0, czyli a=0, gdzie 3|0...
Ale nie wyszło to czego od nas chcą... Czemu?