fdgfdgdf
Izzy: proosze baardzo o sprawdzenie zadania, bo nie wyszlo cos co wyjsc powinno. W trójkacie ABC w
którym |AC|=5, |BC|=4
√2 i |AB|=7 wybrano taki punkt D że |AD|=2/. Oblicz sinus kata ADC
moje rozwiązanie...
http://tinypic.com/view.php?pic=ngzixf&s=6
27 kwi 20:11
krystek: a gdzie ten punkt D jest obrany? Tw cosin i sinus zapewnw trzeba stosować
27 kwi 20:16
Izzy: owszem, wiem że trzeba je zastosować.. w zasadzie to ja liczyłem z samych kosinusów i jak to
się skończyło widać na załączonym obrazku////a teoretycznie wszystko jest OK.
27 kwi 20:20
iguana: robiłam to zadanie wczoraj i wszystko wyszło elegancko

najpierw obliczasz cosinus kąta BAC,
potem z tego długość CD i z twierdzenia sinusów.
27 kwi 20:25
Izzy: kurcze...cosinus obliczyłem długość CD też...no i na koniec z twierdzenia kosinusów wartość
cosinusa kąta o który pytają w zadaniu(nastepnie zamieniłbym na sinus)No i własnie tu nie wiem
dlaczego nie wychodzi. Możesz zerknąc na obrazek? x na obrazku to CD na rysunku i wyszło mi
ono √21. A cosBAC 2870 hmmmmm
27 kwi 20:29
Godzio:
7
2 = 49, a nie 35, może od tego warto zacząć
27 kwi 20:31
iguana: 7
2 = 49

spróbuj teraz
27 kwi 20:32
Izzy: <facepalm> Ale poza tym sposób chyba dobry, zgadza się? No normalnie masakra żeby takie błedy
robić...
27 kwi 20:34
Godzio:
Sposób jet ok
27 kwi 20:35
Eta:
Zobacz co napisałeś? 72=35 a 72= 49
27 kwi 20:35
Mila: (4
√2)
2=49+25−2*5*7*cosα
27 kwi 21:02