..
madziaa: proszę o szybką pomoc:( Obwód prostokąta wynosi 28 cm, a roznica odległości pkt
przeciecia przekątnych od nierównych boków równa sie 1 cm. Wykaż, że promien okregu
opisanego na prostokącie ma 5 cm dł
21 kwi 21:52
Życzliwa:
Niech krótszy bok to bedzie a, dłuzszy to b. 2a+2b=28, a+b=14. odległosc punktu
przeciecia przekatnych od boku a wynosi 1/2b, od boku b wynosi 1/2a. czyli 1/2b−1/2a=1,
b−a=2. z układu równan obliczamy a i b. a=6, b=8. i z twierdzenia pitagorasa:
(1/2b)2+(1/2a)2=r2,
√16+9=r=5.
21 kwi 23:01
madziaa: dzięki wielkie
21 kwi 23:17