Przekształcenia funkcji
robertn5012: Mam problem z zadaniem, nie wiem jak się za niego zabrać i co liczyć. Mógłby ktoś napisać co
robić nie zależy mi na wyniku, tylko co zrobić (wyniki i rozwiązania mogę znaleźć na innych
stronkach, ale mi to nie pomoże)
Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)=x
2−8x+5
a) podaj wspolrzedne wektora o jaki zostal przesuniety wykres funkcji g okreslonej wzorem
g(x)=x
2 , aby otrzymac wykres funkcji f
b) wykres funkcji g przesunieto o wektor u=[−2;−10] i otrzymano wykres funkcji h. podaj wzor
funkcji h.
Z góry wielki dzięki
27 kwi 19:24
picia: przeksztalc sobie na postac kanoniczna
27 kwi 19:29
27 kwi 19:30
PuRXUTM: musisz przekształcić wzór funkcji f(x)=x
2−8x+5 na postać kanoniczną bo ta jest postacią ogólną
wzór standardowy na postać kanoniczną to y=a(x−p)
2+q przynajmniej tak mi się wydaje
współrzędne punktu wierzchołka paraboli to (p,g)
| | b | |
p liczymy ze wzoru p=− |
| ( b=−8, a=1 bo wzór ogólny funkcji to y=ax2+bx+c czyli |
| | 2a | |
odczytujesz współczynniki ze wzoru f(x)=x
2−8x+5 )
| | −(b2−4ac) | |
teraz wzór na q, q= |
| wyliczasz i podstawiasz do wzoru |
| | 4a | |
y=a(x−p)
2+q ( a=1 bo przy x
2 jest 1)
cdn.
27 kwi 19:34
PuRXUTM: w sumie napisz czy rozumiesz bo za bardzo to nie mam ochoty pisać
27 kwi 19:34
picia: co za dokladnosc
27 kwi 19:39
robertn5012: Okej mam postać kanoniczną:
f(x)=(x+4)2−11
i co z tego wnioskuję że przesuwam o 4 w lewo i 11 w górę?
Czyli o wektor: w=[4;−11]?
27 kwi 19:41
PuRXUTM: no wiesz chciałem żeby zrozumiał ale odeszła mi już ochota do dalszego pisania
27 kwi 19:42
PuRXUTM: przesuwasz o 4 w lewo i 11 w dół czyli o wektor w=[−4;−11] popatrz na postać kanoniczną
y=a(x−p)2+q więc jak w nawiasie masz plus to znaczy że p jest ujemne
27 kwi 19:44
PuRXUTM: rozumiesz ?
27 kwi 19:47
robertn5012: nie bo ja się walnąłem przy przepisywaniu i jak obliczyłem p=4 czyli wzór f(x)=(x−4)
2−11 i
dobrze tam napisałem.
A co do b) to po prostu przesunąć o wektor u i uzyskujemy h(x)=(x+2)
2−10

?
27 kwi 19:48
robertn5012: wystarczyła mi już pomoc "picia" podpowiedź ale bardzo dziękuję
27 kwi 19:49
picia: zgadza sie
27 kwi 19:50
PuRXUTM: tak wystarczy tak, poprostu ja ci napisałem po kolei bo nie wiem ile umiesz ale dobrze że
wystarczyła tylko mała podpowiedź
27 kwi 19:50
robertn5012: dzięki mordeczki za pomoc za nakierowanie
27 kwi 19:51
picia: prosze
27 kwi 19:53