fghfghfghhgfhf
Izzy: prooosze o pomoc bo matura niedługo...Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których suma
odwrotnosci pierwiastków równania
| 3 | | 8−2m | |
| =1m− |
| jest równa 5m−3 |
| x+3 | | x2+2x−3 | |
teraz powiniem to przekształcic jakoś? bo wynika z tego że bedzie to równanie trzeciego stopnia
o wzory Viete'a znam tylko dla równania stopnia drugiego. POMOOOCY
27 kwi 18:26
iguana: zacznij od tego, że x2+2x−3=(x−1)(x+3)
27 kwi 18:35
Izzy: i ma wyjsc cos takiego?
−x2+x(−2+3m)−2m2+5m+3=0
i dalej warunki i wzorami Viete'a, zgadza się?
27 kwi 18:44
123: dokładnie
27 kwi 18:47
123: | 1 | | 1 | | x12 + x22 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12x22 | |
| (x1 + x2)2 − 2x1x2 | |
| |
| (x1x2)2 | |
27 kwi 18:49
Izzy: dzięki za pomoc, wszystko jasne...
27 kwi 18:58
Izzy: @123
to miała byc suma odwrotnosci pierwiastków a nie suma odwrotnosci kwadratów pierwiastków
27 kwi 19:00
Izzy: | | 1 | | 1 | | x2+x1 | | −b | | a | | −b | |
czyli mamy |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| dobrze? no i oczywiście |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
delta wieksza od zera
27 kwi 19:02
iguana: tak, dobrze myślisz
27 kwi 19:02